Vineri, 07 martie 2014

Un indice romanesc a reusit sa bata in primul trimestru performanta celor mai importante active la nivel global

Sursa: Bespoke Investment Group

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea (FP) a castigat in primul trimestru al anului 22,3%, depasind performanta argintului, care a inregistrat cea mai mare crestere dintre activele de referinta la nivel global.

Astfel, potrivit unei analize realizate de firma de investitii Bespoke Investment Group, argintul a castigat 21,84% in primele trei luni ale anului, numai in ultima luna acesta castigand 11%. Analistii au calculat performantele pe toate clasele de active, utilizand ca reper fondurile de investitii tip ETF. Aceste fonduri sunt construite pentru a urmari indici bursieri, marfuri, valute, obligatiuni etc. cu obiectvul de a reproduce performanta activului respectiv.

O performanta foarte buna a avut-o in acest inceput de an si sectorul energetic din Statele Unite, cu un castig de 16,85%. In Europa, un castig foarte bun l-a adus piata de actiuni italiana, care a castigat peste 13% de la inceputul anului.

La polul opus, India si Japonia sunt singurele piete care sunt pe minus in acest an, cu scaderi de 6,35% si, respectiv, 5,45%. Piata japoneza a cazut puternic in ultima perioada dupa evenimentele dramatice care au lovit aceasta tara.

In Statele Unite, ETF-urile care urmaresc performanta principalilor indici bursieri, Dow Jones si S&P 500 au castiguri de 5-6% in primul trimestru.

Bursa romaneasca a avut o crestere foarte puternica in primele trei luni ale anului, alaturi de BET-FI, inregistrand avansuri importante si ceilalti indici bursieri. Astfel, indicele de referinta BET, care urmareste evolutia celor mai lichide 10 actiuni, a castigat 12,5%, iar BET-C, indicele care urmareste performanta tuturor actiunilor de pe piata principala, cu exceptia SIF-urilor, are o apreciere de 13,3%.

Dintre celelalte active, petrolul are o crestere de peste 9%, dar aurul este doar cu 0,8% mai sus comparativ cu nivelul de la sfarsitul lui 2010. Pretul gazelor naturale, pe de alta parte, a scazut cu 4% in primul trimestru.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu