Vineri, 24 ianuarie 2014

Un sef al ANRP, arestat pentru trafic de influenta intr-un dosar cu actiuni Fondul Proprietatea

Foto: ANRP

Remus Virgil Baciu, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) a fost a fost arestat pentru ca ar fi primit bani in schimbul urgentarii solutionarii dosarelor de despagubire, potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

“In perioada iunie – august 2011, inculpatul Baciu Remus Virgil, in calitate de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (A.N.R.P.), cu rang de subsecretar de stat, a pretins, prin intermediul coinculpatei Andrusenco Camelia Teodora, de la patru persoane indrituite la despagubiri in baza Legii 10/2001 (privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989) o suma de bani reprezentand aproximativ 15% din valoarea despagubirilor acordate de catre A.N.R.P., pentru a face demersuri in sensul urgentarii solutionarii dosarelor de despagubiri si remiterii despagubirilor cuvenite, prin convertirea sumei de bani in actiuni la Fondul Proprietatea”, se mentioneaza in comunicat.

Update: In cursul dupa-amiezei, Guvernul Romaniei a anuntat ca primul-ministru Emil Boc l-a demis din functie pe Remus Virgil Baciu. Remus Virgil Baciu a fost numit in functie in mai 2005, de către Calin Popescu-Tariceanu.

Potrivit comunciatului DNA, valoarea terenului asupra caruia persoanele obtinusera drept de proprietate, cu suprafata de 7.180 m.p., situat in municipiul Bucuresti, a fost stabilita la suma de 36.589.160 lei (echivalentul a 10.482.800 euro), iar prin decizia Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor (C.C.S.D.) din ianuarie 2007, se aprobase plata catre titulari a sumei mentionate.

Concret, in cursul lunii august, inculpatul Baciu Remus Virgil a primit, prin intermediul inculpatei Andrusenco Camelia Teodora, suma de aproximativ 400.000 lei de la invinuita Androne Elisabeta, iar in ziua de 8 august 2011, suma de aproximativ de 450.000 lei de la invinuita Stan Valeria, in scopul sus mentionat.

De asemenea, in cursul zilei de 24 august 2011, inculpata Andrusenco Camelia Teodora a primit de la invinuitele Albu Elena si Visan Petra, prin intermediul celei din urma, suma totala de 927.000 lei. In ziua de 26 august 2011, inculpata Andrusenco Camelia Teodora s-a intalnit cu inculpatul Baciu Remus Virgil, caruia i-a remis, ca obiect al infractiunii de trafic de influenta, suma de 400.900 lei provenita din cei 927.000 lei primiti de coinculpata in imprejurarile prezentate mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

Inculpatilor Baciu Remus Virgil si Andrusenco Camelia Teodora li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala, iar la data de 27 august 2011, procurorii anticoruptie au dispus retinerea acestora. La data de 28 august 2011, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva a celor doi inculpati pentru 29 de zile.

In cauza se efectueaza cercetari si fata de invinuitele Albu Elena, Visan Petra, Androne Elisabeta si Stan Valeria, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Procurorii anticorupţie au beneficiat de sprijinul Inspectoratului General al Politiei Romane si al Jandarmeriei Romane.

“Amintim faptul ca BACIU REMUS VIRGIL a fost trimis in judecata intr-un alt dosar pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, detalii in comunicat nr. 257/VIII/3 din 19 octombrie 2007.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, mai mentioneaza reprezentantii DNA.

Un comentariu

  1. dan spune:

    puteau sa-i aresteze pe toti de la ANRP ca nu greseau cu nimic procurorii DNA doar ca nu toti au fost numiti de Tariceanu se pare… puteau mai lua in arest si cativa asa zisi brokeri specializati in in astfel de operatiuni.

Lasati un comentariu