Miercuri, 29 octombrie 2014

Ungaria e fortata de piete sa se reintoarca inspre FMI

Premierul anunta solicitarea unui acord de tip preventiv cu FMI

Costurile de imprumut ale Ungariei au crescut, o licitatie de titluri de stat a fost incheiata fara succes, iar moneda s-a depreciat pana la un minim record in fata Euro saptamana aceasta – cu toate ca moneda unica are ea insasi momente grele in alte piete valutare. Ultima licitatie pentru titluri de 40 de mld. de forinti pe 3 luni a fost plasata la 6,71%. Riscul unor derapaje suplimentare a fost intarit de avertizarea Fitch ca tara ar putea pierde ratingul din categoria recomandata pentru investitii. Costul politic al revenirii asupra deciziei de anul trecut de proclamare a “independentei” fata de FMI pare a fi acum mai mic decat riscurile economice care pandesc, iar deprecierea monedei loveste veniturile populatiei. Premierul Orban a insistat totusi pe ideea ca “suveranitatea economica” a tarii nu va fi afectata, si ca solicitarea a venit din partea ministrului economiei, un subterfugiu interesant. Discutiile formale au inceput cu UE si FMI, si se asteapta o finalizare in primele luni din anul urmator. S-a insistat insa ca Ungaria va continua sa se imprumute de pe piete, nefiind fortata sa se bazeze pe resursele de la FMI.

Tinta de a aduce deficitul public sub 3% din PIB si de a cobori datoria la 72% in 2012 poate fi atinsa, a insistat premierul. Totusi incetinirea Vestului ar putea face foarte dificil de atins aceste repere in opinia noastra. Mai serios insa, Ungaria a suferit o scadere a increderii pietelor o data cu impunerea unor pierderi bancilor prin fixarea cursului de schimb fata de francul elvetian. Reconstruirea increderii va lua mult timp – si impune semnale clare din partea guvernului.

Acordul cu FMI este insa vazut ca un factor pozitiv in revenirea spre o politica economica mai realista. Pe termen scurt, forintul a reactionat pozitiv, indepartandu-se de varful istoric de la 317,64 forinti/Euro. O inchidere saptamanala sub 310 forinti/Euro ar putea oferi un indiciu pozitiv pentru dinamica pe termen scurt a forintului. In acelasi timp excedentul de cont curent si rezervele valutare semnificative pot limita apetitul pentru vanzari suplimentare de forinti. Insa semnele de intrebare privind Europa, vulnerabilitatile sistemului bancar inclusiv ca urmare a politicii guvernamentale si interesul speculativ ar putea readuce forintul in atentia vanzatorilor pe termen mediu.

 

Contul curent al Ungariei. Sursa: tradingeconomics.com

Grafic EURHUF - H1

Bancile propun un plan pentru debitorii in valute straine

Asociatia Bancilor din Ungaria a oferit un plan alternativ la varianta guvernamentala de inghetare a cursului de schimb forint-franc elvetian. Detalii nu au fost oferite, dar bancile au sustinut ca este o solutie rezonabila la problema datoriei denominate in valuta. Guvernul va studia propunerea, dar este incert daca va efectua modificari concrete la programul curent, care impune pierderi masive bancilor si afecteaza increderea pietelor. Un raspuns favorabil al autoritatilor ar fi un mesaj optimist pe care investitorii nu l-ar ignora.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu