Miercuri, 20 august 2014

UniCredit: Cursul ar putea sa se aprecieze spre 4,25 lei/euro daca isi revin exporturile

Sursa: UniCredit

Analistii UniCredit Tiriac Bank au emis raportul trimestrial privind evolutia economiei Romaniei. Vezi care sunt estimarile lor in ceea ce priveste evolutia cursului:

“Cursul de schimb EURRON a fost cel mai putin volatil in comparatie cu celelalte perechi EUR/monede din Europa Centrala si de est (ECE). Tendinta a continuat in 2012, candapetitul imbunatatit pentru risc nu a intarit leul, spre deosebire de celelalte monede ale tarilor ECE. In opinia noastra, decuplarea leului de monedele regionale (si de la riscul suveran, asa cum este estimat prin CDS) este explicata de abundenta lichiditatii in lei, de intrarile reduse de valuta si de preferinta BNR pentru o moneda mai slaba. Banii incasati din exporturi si celelalte intrari nete de valuta au tendinTa de a scadea in primul trimestru al fiecarui an, explicand slabiciunea leului la inceputul ultimilor trei ani (2010 a fost o exceptie partiala datorita ratelor primite din imprumutul de la Institutiile Financiare Internationale). In anul 2012, exporturile slabe si ISD modeste au accentuat deprecierea leului.

Preferinta BNR pentru un leu slab este cauzata de evolutia dezamagitoare a exporturilor si de impactul asimetric al variatiei cursului de schimb asupra inflatiei8. In opinia noastra, leul ar putea sa se aprecieze pana la mijlocul anului spre 4,25 RON/EUR, ajutat de o imbunatatire a evolutiei exporturilor si de o intoarcere a investitiilor de portofoliu. Daca MFP va incepe sa cheltuiasca din rezervele sale valutare, BNR va vinde valuta in contul Ministerul Finantelor Publice, adaugand presiuni de apreciere asupra leului. Miscarile sezoniere si problemele economice din Europa ar putea sa impinga perechea spre 4,3 RON/EUR la sfarsitul anului 2012.”

Citeste si Raport UniCredit: Economia Romaniei merge inainte cu pasi mici, leul nu se va deprecia peste pragul de 4,4, iar riscul de contagiune de la problemele din Grecia este limitat

Lasati un comentariu