Duminica, 20 aprilie 2014

Uniunea fiscala trebuie sa mai astepte

Am notat ieri ca ceea ce se negociaza intre Berlin si Paris nu este o uniune fiscala (vedeti “Mai sunt 5 zile”; site-ul TradevilleFX, 5 decembrie). Declaratiile facute ieri dupa-amiaza de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy imi confirma banuiala.
Ceea ce se negociaza de fapt este o versiune usor ajustata a Euro-Plus Pact, tot o initiativa Merkel/Sarkozy din luna martie a acestui an, unde Franta a obtinut acum o concesie potrivit careia Curtea Europeana de Justitie nu va avea drept de veto asupra bugetelor nationale. Cei doi lideri au agreat ieri de asemenea ca bondurile unice nu sunt in niciun fel o solutie la adresa crizei blocului.

Deci, unde e uniunea fiscala promisa?

Euro-Plus Pact va amplifica divergentele in interiorul blocului, iar 2012 va fi un an marcat de recesiuni si retrogradari ale ratingurilor suverane (notati avertismentul facut aseara de S&P inclusiv la adresa Germaniei). Zona euro are nevoie in schimb de convergenta. Asta inseamna pe termen scurt monetizarea deficitelor de catre Banca Centrala Europeana, iar pe termen lung o uniune fiscala autentica marcata printre altele de transferuri fiscale conditionate, taxare comuna si bonduri unice. Prima premisa este strans legata de un semnal politic ferm in directia celei de-a doua premise.

Din nou, ma tem ca vineri nu vom primi un asemenea semnal.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Un comentariu

  1. TF spune:

    Cine a cerut de fapt aceasta uniune fiscala? Si cu ce scop? Ai facut calculele, si a dat cu faliment. Suntem angrenati in niste strategii de_a dreptul hilare, pe care europenii nu le-ar accepta oricum.  Ar trebui sa ne oprim din cautatul copacilor de dupa padure…   Bancile au fost salvate si vor fi de oricate ori va fi nevoie.. tocmai am asistat la un QE generalizat initiat de Bancile Centrale. Restul cu reformele e politica..

Lasati un comentariu