Vineri, 30 mai 2014

Unul dintre mostenitorii lui Malaxa si Ausnit ar putea intra in Comitetul Reprezentantilor de la FP

Urmasii marilor industriasi interbelici sunt cei mai mari actionari privati ai Fondului Proprietatea

Corin Trandafir, reprezentantul mostenitorilor familiilor Malaxa si Ausnit, cei mai importanti actionari privati ai Fondului Proprietatea (FP), a demisionat din functia de membru al Comitetului Reprezentantilor de la FP, organismul care supravegheaza modul in care grupul Franklin Templeton administreaza activele de 3,8 miliarde de euro ale fondului.

Unul dintre mostenitorii familiilor Malaxa si Ausnit intentioneaza sa candideze pentru locul ramas liber in Comitetul Reprezentantilor de la Fondul Proprietatea, dupa demisia lui Corin Trandafir, avocatul care le reprezenta interesele, potrivit unor surse din piata de capital.

Corin Trandafir  a renuntat la functia de membru al Comitetului, demisia urmand sa-si produca efectele incepand cu data de 13 aprilie. O data cu demisia acestuia, cei mai mari actionari privati ai Fondului Proprietatea nu ar mai fi reprezentanti in organismul care supravegheaza administrarea Fondului de catre grupul Franklin Templeton.

Nepotii industriasului interbelic Nicolae Malaxa, respectiv Georgia Palade von Dusen şi Theodore Palade, alaturi de Loreen Malaxa, soţia altui nepot al industriaşului, detineau 7,35% din actiunile FP, inainte de listarea acestuia la Bursa, participatie care in prezent valoareaza circa 150 milioane de euro.

Avocatul Corin Trandafir, care este si partener in cadul societatii de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, a comentat demisia lui spunand ca reprezentarea vocii actionarilor minoritari ai Fondului Proprietatea a fost esentiala in asigurarea succesului acestui proiect, despre care crede ca a fost realizat prin listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie.

„Avand in vedere aceasta realizare semnificativa, precum si timpul meu limitat, simt ca acum este momentul potrivit pentru retragerea mea din Comitetul Reprezentantilor. Voi continua sa urmaresc evolutia Fondului cu mare interes si voi continua sa particip la adunarile actionarilor in numele actionarilor minoritari pe care ii reprezint”, a mentionat Trandafir.

El a adaugat ca ramane increzator ca „managementul si administrarea FP sunt in maini bune la Franklin Templeton, un manager de active foarte experimentat si profesionist care va asigura respectarea celor mai inalte standarde de guvernanta corporativa si respect pentru drepturile tutuor actionarilor”.

Atributiile organismului de supraveghere

Comitetul Reprezentantilor a fost numit pe 6 septembrie 2010, la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la Fondul Proprietatea, care i-a ales pe cei cinci membri care fac parte din acest organism.  Comitetul este condus de Bogdan Dragoi, secretat de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, iar alaturi de Corin Trandafir, ceilalti membrii sunt Cristian Busu, fost consilier economic al premierului Emil Boc si fost director economic al Fondului, Monica Maurer-George, consiliera fostului ministru al Economiei, Adriean Videanu, si Sorin Mandrutescu, seful Oracle Romania si fostul presedinte al Camerei de Comert Romano-Americane (AmCham). Acestia au primit un mandat de trei ani, care a inceput la sfarsitul lunii septembrie 2010, iar fiecare dintre ei primeste o remuneratie de 9.000 de lei pe luna (circa 2.200 de euro).

Sursa: Fin.ro

„Contributia lui Corin Trandafir la activitatea Comitetului Reprezentantilor este apreciata foarte mult si a fost cruciala pentru succesul Fondului de pana acum. In numele tuturor membrilor Comitetului Reprezentantilor doresc sa ii urez mult succes in continuare”, a declarat Bogdan Dragoi.

Membrii Comitetului Reprezentantilor au ca responsabilitate principala supravegherea generala a managerului de investitii si administratorului unic si raspund in fata actionarilor Fondului. Intre atributiile lor este si aprobarea initiala a situatiilor financiare si a bugetului anual de cheltuieli al FP. Totodata, potrivit modificarilor aduse actului constitutiv al FP la sfarsitul anului trecut, Comitetul Reprezentantilor poate recomanda Adunarii Generale a Actionarilor incetarea contractului de administrare.

Avand in vedere demisia lui Corin Trandafir, Fondul Proprietatea trebuie sa convoace de urgenta AGA, pentru numirea unui nou membru pe postul vacant, potrivit prevederilor din activul constitutiv al fondului. Pana la decizia Adunarii Generale, ceilalti membri ai Comitetului Reprezentantilor vor desemna un membru interimar. Decizia Comitetului va fi comunicata administratorului si va fi depusa la Registrul Comertului.

Actiunile Fondului Proprietatea s-au tranzactionat in ultima perioada in jurul pretului de 0,6 lei. Ultimul pret de ieri de la Bursa a fost 0,609 lei/actiune, in scadere cu 0,4% fata de sedinta precedenta, nivel la care capitalizarea bursiera a Fondului este de 2,045 miliarde de euro.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

 

 

 

 

Lasati un comentariu