Vineri, 11 aprilie 2014

Update: Si-au mutat investitorii pachetele de actiuni de pe un cont pe altul din motive de taxe?

Ultima zi in care investitorii mai puteau vinde actiuni pentru a “prinde” impozitul de 1% pentru castigurile din tranzactiile pe piata de capital a adus si o serie de tranzactii mari la Bursa.

Astfel, actiunile companiei de constructii Concefa Sibiu, (COFI), au fost in centrul atentiei in sedinta de azi de pe RASDAQ, dupa ce 17,4% din companie a fost  vandut pentru suma de 13,05 milioane de lei (peste 3,1 milioane de euro).

Maria Cercel,  sotia omului de afaceri Horatiu Cercel a fost principalul cumparator al actiunilor companiei, aceasta achizitionad un pachet de 31,35 milioane de actiuni, pentru 11,9 milioane de lei. Unul dintre vanzatori a fost Horatiu Cercel, care a vandut 20 mil. actiuni, in timp ce Asociatia Concefa a vandut 11,35 milioane de actiuni, potrivit datelor BVB.

Brokerii sunt de parere ca o explicatie la aceste tranzactii poate fi si transferal actiunilor de pe un cont pe altul, pentru a evita plata unui impozit mai mare.

“O posibila explicatie pentru tranzactiile mai mari de azi o constituie mutarea actiunilor de pe un cont pe altul din ratiuni fiscale. Azi a fost ultima zi in care investitorii mai puteau vinde pentru a prinde impozitul de 1%”, a declarat, pentru EconomicTimes.ro, Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Incepand cu 1 iunie, toate castigurile realizate pe Bursa vor fi impozitate cu 16%, indiferent de perioada de detinere, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborate de Ministerul Finantelor.

Tranzactiile cu actiuni Concefa au fost realizate la un pret de 0,38 lei pe unitate, cu 22,6% mai mare fata de pretul de referinta. In piata principala, actiunile companiei au crescut azi cu 9,7%, pana la 0,34 lei pe unitate.

La finele saptamanii trecute, actionarii Concefa Sibiu au aprobat inceperea demersurilor in vederea transferului actiunilor companiei de pe piata RASDAQ la categoria intai sau a doua a BVB, sau pe piata de actiuni de la Sibiu.

Tot azi a fost tranzactionat 4% din capitalul Albalact (ALBZ). Tranzactia a fost realizata la un pret de 0,245 lei pe unitate,  in scadere cu circa 1,61%.

Alte tranzactii speciale au fost realizate cu 12,3% din capitalul societatii Beruc Bucuresti (BEUC), pentru 1,7 milioane de lei, si cu 5% din capitalul producatorului de material plastic Firm Recom Bucuresti (FIMR).

ramona.asiminei@economictimes.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Brokerii sunt de parere ca o explicatie la aceste tranzactii poate fi si transferal actiunilor de pe un cont pe altul, pentru a evita plata unui impozit mai mare.

“O posibila explicatie pentru tranzactiile mai mari de azi o constituie mutarea actiunilor de pe un cont pe altul din ratiuni fiscale. Azi a fost ultima zi in care investitorii mai puteau vinde pentru a prinde impozitul de 1%”, a declarat, pentru EconomicTimes.ro,  Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Incepand cu 1 iunie, toate castigurile realizate pe Bursa vor fi impozitate cu 16%,  indiferent de perioada de detinere, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta elaborate de Ministerul Finantelor.

Lasati un comentariu