Luni, 30 decembrie 2013

Va castiga bursa meciul cu fotbalul in acest an? Indicatorul Cupa Mondiala nu prea da sperante investitorilor

Sursa: Bespoke Investment Group

De vreme ce exista indicatorul Sports Illustraded Swimsuit (un indicator bazat pe nationalitatea modelului care apare pe coperta celebrei reviste Sports Illustrated, editia Costume de Baie) si indicatorul Super Bowl (bazat pe castigatoarea campionatului de fotbal american), de ce nu ar exista si indicatorul Cupa Mondiala pentru a estima directia burselor?

La startul celei de-a 19 editii a Cupei Mondiale, organizata in acest an de Africa de Sud, lumea pare pregatita sa lase jocurile sa inceapa. Dar sunt pregatite si pietele de actiuni? O analiza a firmei britanice de investitii Bespoke Investment Group, bazata pe performantele istorice ale burselor pe parcursul si imediat dupa Cupa Mondiala, arata ca bursa pierde meciul cu fotbalul.

Analiza Bespoke a luat in calcul echipele care au jucat finalele celor 18 Cupe Mondiale anterioare si perioada pe parcursul careia s-a desfasurat competitia. In acelasi timp, s-au analizat performantele indicilor bursieri S&P 500 si MSCI World Index pe durata si, respectiv, dupa trei luni de la incheierea competitiei. Potrivit acestor date, atat piata americana de actiuni, cat si cea globala au inregistrat scaderi de-a lungul ambelor perioade luate in calcul.

Indicele S&P 500 a suferit, in medie, un declin de 1,65% pe durata celor 18 Cupe Mondiale anterioare si o scadere de 0,37% in cele trei luni urmatoare. La randul lui, indicele MSCI World Index (care, din cauza faptului ca a fost lansat mai tarziu, nu a “prins” decat competitiile incepute dupa 1970) a inregistrat, in medie, o scadere de 1,25% pe parcursul si, respectiv, de 4,34% dupa trei luni de la incheierea competitiei.

Deci indicii bursieri au subperformat pe durata Cupelor Mondiale. Cu toate acestea, cei mai multi microbisti ar accepta cu siguranta cateva luni de scadere a pietelor daca asta ar insemna ca echipa lor favorita ar castiga.

Vezi in tabelul atasat performantele burselor pe durata Cupei Mondiale

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu