Vineri, 11 aprilie 2014

Va continua FED-ul deprecierea dolarului pentru relansarea economiei?

Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale va mentine dobanda cheie la un nivel exceptional de mic pentru o perioada extinsa. Fraza devenita celebra de cel putin 1 an, va fi mentinuta si in aceasta sedinta. Ca de obicei, investitorii vor analiza statement-ul cu viziunea FED-ului fata de cresterea economica, inflatie si perspectivele politicii monetare. Fata de ultima sedinta datele economice au dezamagit, riscul deflatiei a crescut, marea dilema fiind reluarea programelor de stimulare a economiei.

Analistii Goldman Sachs cred ca FED-ul va face astazi primul pas pentru o noua runda de Quantitative Easing (masura neconventionala de politica monetara menite sa creasca lichiditatea din piata), scopul fiind mentinerea capitalului in sistemul bancar,  prin achizitii de bonuri de tezaur de 1 miliard USD in cele din urma. Multi nu sunt de aceeasi parere, analistii Deutche Bank cred ca FED-ul nu va lua nici o masura, vor recunoaste ca economia a mai scazut ritmul de crestere, dar in acelasi timp conditiile financiare s-au imbunatatit, iar in timp situatia va reveni la normal.
Speculatiile s-au intensificat recent, unul din membrii sugerand ca masurile ar trebui urgentate pentru a evita o deflatie in stil japonez, iar joburile au reintrat pe un teritoriu negativ.

Analistii Admiral Markets cred ca este o problema delicata pentru Bernanke @ compania, care practic ar recunoaste prin aceste masuri ca revenirea economiei nu a fost sustenabila. Chiar daca nu exista pericolul unei duble recesiuni momentan, presedintele FED va incerca relansarea economiei treptat: in primul rand va schimba tonul discursului pentru a convinge piata ca nu exista riscul deflatiei, in al doilea rand ar putea reduce rata dobanzii pentru rezervele minime obligatorii si in exces, iar ca ultima solutie reluarea programului de stimulare a economiei ce s-a incheiat in martie anul curent.
Astfel de masuri, oarecum asteptate, ar sustine apetitul investitorilor pentru risc si vor afecta dolarul, altfel pietele financiare ar putea fi dezamagite de lipsa de reactie a FED-ului.

In martie 2009 FED-ul a decis sa “creeze” 1.25 miliarde USD, dolarul depreciindu-se ulterior 20% fata de euro, in timp ce indicii bursieri au inceput un nou trend ascendent.

Mult asteptata decizie a Comitetului Federal va avea loc in aceasta seara de la ora 21.15, ora Romaniei.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar Admiral Markets

Lasati un comentariu