Vineri, 11 aprilie 2014

Valentin Ionescu: Anul viitor ar putea fi unul de turnura pentru Bursa de la Bucuresti

Sursa: BVB

Listarile noi, inclusiv ale unor companii straine, pot impulsiona rezultatele operatorului bursier

Bursa de Valori Bucuresti (BVB), compania care opereaza cea mai importanta piata de actiuni a Romaniei, a obtinut in trimestrul al treilea al anului (T3) un profit net de 1,8 milioane de lei, cu 54% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii valorii tranzactiilor cu aproape 40%. Trimestrul al treilea al anului este, de regula, unul mai slab pentru operatorii bursieri, din cauza activitatii mai scazute in lunile de vara.

Spre deosebire de situatia de anul trecut, cand luna septembrie a adus un reviriment al tranzactiilor la Bursa, de aceasta data prima luna de toamna a fost chiar mai slaba decat perioada de vara, ceea ce a facut ca, per total, BVB sa in­cheie trimestrul al treilea al anului cu o pierdere de 0,29 milioane de lei din ac­tivitatea de exploatare, fata de un profit de 0,28 milioane de lei in perioada si­milara a anului trecut.

Fondul Proprietatea, la sfarsitul lunii ianuarie

Conducerea Bursei considera ca, pen­tru imbunatatirea rezultatelor, cea mai buna solutie o constituie atragerea de noi companii pe piata, iar in aceasta directie se concentreaza in prezent efor­tu­rile managerilor BVB.

„Cea mai importanta sursa de venit o reprezinta comisioanele din tranzactiile cu actiuni, de aceea pentru imbuna­ta­tirea rezultatelor cea mai importanta di­rectie pe care ne concentram este atrage­rea de noi companii. Anul viitor ar putea fi unul de turnura pentru Bursa de la Bucuresti. Din discutiile pe care le-am avut cu reprezentantii statului, se pare ca este un calendar pentru aduce­rea companiilor de stat la Bursa”, a de­clarat Valentin Ionescu, directorul ge­neral al BVB.

„Listarea Fondului Proprietatea este asteptata la sfarsitul lunii ia­nuarie, pa­chetele suplimentare din Pe­trom, Trans­electrica si Transgaz, in prima jumatate a anului, iar Romgaz in a doua jumatate. In acelasi timp, noi sun­tem in discutii cu mai multe companii private si, cel mai probabil, anul viitor, in primavara, am putea sa avem o listare a unei companii straine, care pana in acest moment nu mai este cotata pe piata, dar si o tripla listare, in conditiile in care o alta com­panie este deja listata pe doua piete, dar vrea sa vina si pe Bursa de la Bucuresti”, a adaugat Io­nescu. El nu a dorit sa ofere mai multe deta­lii la aceasta data, mentionand doar ca ambele au afaceri si in Romania.

Seful Bursei mai spune ca o atentie mare se acorda si pietei alternative (ATS), atat in cazul segmentului local, cat si in­ternational. Bursa intentioneaza sa adu­ca o serie de companii mari din Eu­ropa Centrala si de Vest pe acest sistem alter­nativ de tranzactionare, iar in ceea ce priveste segmentul local, vrea sa il dez­volte dupa modelul pietei NewCo­nnect din Polonia.

„In cazul ATS-ului local, ne indrep­tam spre IMM-uri, companii cu o capi­talizare de 1-2 milioane de euro, pentru care aceasta platforma sa fie o rampa de lansare pentru trecerea ulte­rioara pe piata reglementata”, spune Valentin Ionescu.

Conducerea Bursei discuta si cu cele mai importante firme listate pe piata RASDAQ, din lista de 100 de astfel de so­cietati selectate, s-au purtat deja discutii cu 25, din­tre care 10 ar urma sa se tran­sfere pe pia­ta reglementata. Planurile Bursei vi­zeaza si listarea de noi produse, iar in acestea vor fi si ETF-urile, unele dintre cele mai tranzactionate instru­mente la nivel global.

Rezultatele pe primele noua luni

Oficialii BVB spun ca este un lucru pozitiv faptul ca Bursa a reusit sa incheie primele noua luni ale anului cu un profit operational de 2,1 milioane de lei, fata de o pierdere de 0,98 milioane de lei in perioada similara a anului trecut. Profitul operational este, totodata, de 7,3 ori mai mare fata de indicatorul bugetat pentru acelasi interval.

In aceeasi perioada, cifra de afaceri a crescut cu 24%, pana la 11 milioane de lei. O scadere puternica a inregistrat rezul­tatul financiar, care a coborat cu peste 41%, pana la 5 milioane de lei, din cauza re­ducerii dobanzilor si a diminuarii ni­ve­lului lichiditatilor totale ca urmare a distribuirii dividendelor din profitul pe 2009. Ca urmare a acestei scaderi, pro­fitul net pentru primele noua luni ale anului a fost de 6,1 milioane de lei, cu  5,3% mai mic decat in aceeasi perioada din 2009. La sfarsitul lunii septembrie, BVB avea lichiditati totale de 64,5 mi­lioane de lei.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu