Vineri, 11 aprilie 2014

Valoarea oficiala a activului net al Fondului Proprietatea a cazut in premiera sub 1 leu

Foto: ArhivaFoto.ro

Valoarea activului net al Fondului Proprietatea (FP), calculata conform metodologiei CNVM, a scazut in luna septembrie pana la 0,9723 lei/actiune, sub pragul de 1 leu, cat reprezinta valoarea nominala  a unei actiuni.

Este pentru prima data cand valoarea activului net scade sub valoarea nominala de cand Fondul Proprietatea a inceput sa anunte o valoare oficiala a activului. Fondul angajase societatea de audit si consultanta KPMG pentru a furniza un calcul lunar privind VAN-ul incepand cu data de 31 mai si pana la sfarsitul lunii octombrie.

Prima valoare anuntata, respectiv cea pentru 31 mai, a fost de 1,0442 lei/actiune. Din acel moment, activul net a scazut in urmatoarele doua luni (1,0423 lei/actiune, la sfarsitul lunii iunie si 1,0283, la finele lui iulie), pentru ca in august sa revina pana la 1,0410 lei/actiune.

Avand in vedere valoarea pe actiune de la sfarsitul lunii septembrie, activul net al Fondului Proprietatea avea la acea data o valoare de 13,94 miliarde de lei (3,26 miliarde de euro).

O cercetare prezentata recent de societatea de brokeraj Intercapital Invest releva faptul ca actiunile Fondului Proprietatea s-au tranzactionat in septembrie la un pret mediu de 0,56 lei, adica cu 42,4% sub valoarea activului net. Cercetarea a avut in vedere tranzactiile realizate inainte de 27 septembrie, data pentru identificarea actionarilor care primesc dividende din profiturile pe ultimii doi ani.

catalin.ciocan@economictimes.ro

Lasati un comentariu