Joi, 25 septembrie 2014

Valoarea tranzactiilor de la Sibex din 2010 a depasit un miliard de lei

La Bursa din Sibiu, sedinta de vineri, 9 aprilie, a pus punct saptamanii printr-o evolutie „verde” a cotatiilor derivatelor pe actiuni, a indicelui american DJIA, respectiv a cursului futures al euro, pe fondul acestor cresteri cumparatorii revenind in piata.

De-a lungul zilei, au fost incheiate 4.653 contracte cu o valoare de 16,2 milioane de lei. Aprecierile au fost in special „gustate” de speculatorii long intra-day care au putut obtine randamente atractive.

Aceasta evolutie a pus punct unei saptamani dominata de volatilitate, schimbarile de directie minus-plus alternand in cele patru sedinte si atragand in piata atat speculatorii, care au avut un larg teren de manevra, precum si investitorii interesati de managementul riscului, mai ales in conditiile in care corectiile destul de severe contabilizate in doua sedinte au readus in prim plan necesitatea unor astfel de strategii pentru detinatorii de portofolii.

Tot vineri, pe piata spot, au fost transferate 2.050 actiuni SBX, pretul de cotare crescand cu un ban pana la 1,85 lei. Saptamana a fost una buna si din perspectiva evolutiei numarului de pozitii futures care dupa ce a scazut in zilele cu corectii datorita marcarilor de profit ale longerilor, a revenit pe crestere odata cu aprecierile din piata. Astfel, la inchiderea de vineri totalul „tatona” indeaproape pragul de 40.000. Raportat la intreaga saptamana, participantii pe piata Sibex au incheiat circa 30.500 contracte cu o valoare de 85,2 milioane de lei. De la inceputul anului valoarea aferenta tranzactiilor realizate la Sibex  a depasit astfel pragul de un miliard de lei.

Cel mai tranzactionat simbol al saptamanii a fost DESIF5 cu 24.474 contracte. Pe locul secund s-a clasat derivatul pe indicele Dow Jones cu aproximativ 3000 contracte. Locul trei in top a revenit derivatelor EURO/RON cu1.322 contracte prin care a fost rulat echivalentul a peste 1,3 milioane euro.

Si pentru segmentul spot prima saptamana de dupa Pasti a fost una buna cu un volum de aproape 600.000 actiuni Sibex transferate, adica 2,8 % din capitalul social. De altfel, in sedinta din 7 aprilie, numarul actiunilor Sibex tranzactionate de la listare pe piata spot administrata de bursa sibiana a depasit pragul de 10% din capitalul social. La finalul saptamanii, numarul titlurilor Sibex tranzactionate de la listare a ajuns la 2,27 milioane, adica 10,5 % din capitalul companiei.

Revenind la sedinta de vineri, pe langa deja „consacratele” derivate SIF5, care au atras din nou cele mai multe contracte – 3448, s-a remarcat in special interesul pentru derivatul Dow Jones. Cresterile de joi de pe piata americana si deschiderea pozitiva de vineri s-au reflectat si in asteptarile investitorilor de la Sibiu, care au incheiat pana la ora 17,15 aproape 700 de contracte, randamentele long intra-day fiind de  circa 15 % pe scadenta scurta.

De asemenea s-a remarcat perechea EURO/RON cu aproape 500 de contacte, euro continuandu-si tendinta de revenire fata de leu. Pentru iunie, moneda unica a fost estimata la 4,1327 lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex).

Lasati un comentariu