Miercuri, 29 ianuarie 2014

Valutele emergente primesc suportul bancilor centrale

Mai multe banci centrale din economiile emergente intervin deja in sprijinul propriilor valute, inclusiv Brazilia pe 22 septembrie dupa un declin al realului de aproape 20% produs in numai doua saptamani 

Ministrul sud-coreean de finante Bahk Jae-wan a apreciat ieri ca riscurile generate de criza zonei euro sunt „controlabile si previzibile” si ca planificarea unor masuri de rezerva nu este justicata la acest moment (referindu-se probabil la liniile de swap in dolar american deschise in coordonare cu Rezerva Federala in 2008).

Dar economiile emergente raman vulnerabile unui exit precipitat al investitorilor de pe pietele locale de actiuni si bonduri. Acest risc nu este generat exclusiv pe filiera crizei zonei euro. Inainte de toate este vorba de un context macro-global tot mai sumbru. Alunecarea economiilor in lumea dezvoltata se intampla intr-un moment in care vizibilitatea asupra a ceea ce se mai poate promova din punct de vedere monetar si fiscal in directii stimulative este aproape nula. Apoi, predictibilitatea asupra politicilor monetare in lumea emergenta, esentiala pentru speculatiile „carry trade”, este la randul sau compromisa in mod sever. Turcia si Brazilia taie dobanzile, o serie larga de alte economii emergente raman in „stand-by” (dar transmit in acelasi timp semnale „dovish”, precum Indonezia, Thailanda, Mexic, Rusia), in schimb pentru China lupta impotriva inflatiei continua sa fie prioritatea, Australia ramane in „stand-by” dar tonul adoptat recent este „hawkish”, iar India continua sa majoreze dobanzile.

In economiile emergente primele trepidatii au fost resimtite pe bursele de actiuni. Apoi scaderile au afectat si pietele locale de bonduri. In lumea emergenta bondurile guvernamentale nu sunt preferate pentru siguranta si predictibilitate (asa cum sunt  in lumea dezvoltata) ci pentru randamente (diferential pozitiv de dobanzi in raport cu pietele dezvoltate si aprecieri notionale ale valutelor in care sunt denominate). Cand insa valutele locale se depreciaza iar predictibilitatea asupra abordarilor monetare este compromisa, investitorii  incep sa vanda actiuni si bonduri la pachet. Vanzarile genereaza deprecieri si mai mari ale valutelor pe seama exitului investitorilor straini, incurajand manifestarea unui cerc vicios afectand pietele locale de bonduri.

Bancile centrale nu pot sta indiferente intrucat deprecieri importante ale valutelor corespondente, desi sunt binevenite pentru exportatorii locali, accentueaza presiunile inflationiste. Iar lumea emergenta continua sa aiba o problema cu inflatia. In mod previzibil, o serie de banci centrale din economiile emergente au intervenit deja in sprijinul propriilor monede, inclusiv Brazilia pe 22 septembrie (dupa un declin al realului de aproape 20% in fata dolarului american produs in numai doua saptamani) (grafic). Dar atata timp cat contextul global si conditiile locale raman marcate de incertitudini majore, interventiile forex au o sansa limitata de succes. Actiunile pot calma volatilitatea dar nu vor reusi sa modifice directia.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville

Lasati un comentariu