Duminica, 23 martie 2014

Vanzarile cu amanuntul slabe in Canada fragilizeaza pentru moment pozitia dolarului canadian

Economia canadiana este strans legata de cea americana, cel mai important partener pentru exporturi. Insa dezvoltarea sectorului energetic, dominat de petrol, a permis o crestere economica de 2,4% in 2011 si ar putea impulsiona economia in continuare, o data cu proiectele de dezvoltare a bogatei regiuni petrolifere din Alberta.

Economia canadiana contine totusi segmente nemultumite de prezenta dolarului puternic in termeni istorici, apropiat de paritate cu dolarul american. In aceste conditii, banca centrala a mentinut incepand cu luna septembrie 2010 dobanda la 1%. O ridicare a dobanzii ar fi intarit interesul pentru plasamentele in dolari canadieni, adaugandu-se influxurilor care oricum au irigat piata datoriei publice canadiene. Inflatia a atins 2,1% in ianuarie, foarte aproape de tinta stabilita, calcule facute fara a include produsele cu preturi volatile.

Vanzarile cu amanuntul, in stagnare atunci cand nu includem automobilele, si in scadere de 0,2% lunar in decembrie in mod global deseneaza o imagine de slabiciune intr-o luna traditional foarte buna pentru consum. Este o veste sub asteptari, compensata partial de vanzari mai bune en-gros. Dolarul canadian a perceput trepidatiile negative, reactionand de asemenea la tentativa de corectie negativa a pretului petrolului, corelat pozitiv cu dolarul canadian.

O alunecare suplimentara a pretului petrolului generata in principal de o pozitie mai blanda a Iranului ar permite continuarea tendintei ascendente a USDCAD pentru o perioada. Totusi, intr-o perspectiva relativ apropiata, chiar si o stabilizare a sentimentului de piata ar atrage atentia asupra unui diferential de dobanda care favorizeaza dolarul canadian.

Iar surprize pot fi in meniul investitorilor in petrol, fie semnate Ahamdinejad, fie Bernanke – ceea ce ar constitui un argument in favoarea dolarului canadian.

Grafic USDCAD - H4

Grafic OIL - H4

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu