Duminica, 22 decembrie 2013

Verdictul asupra pragului de detinere de la SIF-uri se amana pana la primavara

Sursa: BVB

Brokerii spun ca in majorarea acestei limite mai cred doar cei foarte naivi

Votul final asupra proiectului le­gis­lativ care prevede majo­ra­rea pragului de detinere de la SIF-uri de la 1% la 5% va fi, probabil, in primavara, spun initiatorii aces­tuia, proiectul fiind blocat de aproape noua luni in Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor. Parlamentarii vor intra in curand in vacanta, iar dezbaterile din Comisie se vor relua de-abia in februarie.

Majorarea pragului de detinere de la SIF-uri s-a transformat intr-o ,,fata morgana” a pietei de capital, amanarile repetate determinandu-i  pe brokeri sa creada ca nu se doreste schimbarea cu nimic a situatiei acestor societati.

,,Schimbarea pragului de la SIF-uri este pentru aceia care cred ca speranta moare ultima. Este deja evident ca in lipsa oricarui rationament economic pragul la SIF-uri va fi mentinut. Este clar ca  pragul apare ca subiect si este folosit doar pentru a surprinde piata si a permite unora sa faca speculatii”, considera Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Proiectul legislativ de ridicare a pragului de detinere de la SIF-uri a fost initiat in vara anului trecut, dar dupa ce a trecut de Senat si a ajuns in Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz, a ramas blocat la Comisia de buget, finante, banci. Membrii Comisiei spuneau in toamna ca pana la finalul acestui an se va lua o decizie in privinta pragului.

,,Nu mai este timp pentru ca acest proiect sa fie discutat pana la sfarsitul acestui an. Dezbaterile se vor relua in Comisie in luna februarie si probabil in primavara va fi si votul final in plen”, a declarat Adrian Nitu, secretar in cadrul Comisiei de buget, finante, banci din Camera Deputatilor.

Listarea FP va influenta si celelalte actiuni de la Bursa
Dezbaterile pe acest subiect se vor relua astfel dupa listarea Fondului Pro­prie­tatea (FP), programata pentru sfar­situl lunii ianuarie. Listarea FP, un eve­­niment de referinta pentru piata de capital, este asteptata totodata sa aiba o influenta si asupra pretului celorlalte companii listate, inclusiv asupra
SIF-urilor.

,,Intr-o prima faza, cred ca va exista tendinta de a retrage bani din celelalte actiuni pe care fiecare le are in portofoliu, ceea ce va afecta intreaga piata si inclusiv SIF-urile. Dar daca diferenta intre activul net al SIF-urilor si pretul acestora  va fi mult mai mare decat in cazul acti­vu­lui Fondului Proprietatea si actiunilor aces­tuia, vor fi investitori care vor con­si­dera ca SIF-urile sunt foarte ieftine si me­rita cumparate.  Cred astfel ca se va face un profit frumos si pe SIF-uri pana la urma”, spune Mihai Chisu.

In acelasi timp, Darie Moldovan, directorul de tranzac­tionare de la Broker Cluj, este de parere ca venirea Fondului Proprietatea la Bursa va debloca piata.

,,In ultimele sase luni, am asistat la iesiri de pe actiunile listate si la migrarea banilor catre FP. Acest lucru s-a intam­plat in principal in randul investitorilor mari, pentru ca tranzactii mai mici cu actiunile FP nu sunt prea rentabile, avand in vedere ce implica procedura de achi­zitie a aces­tora”, a mentionat Mol­do­van. Acesta spune astfel ca investitorii mari au vandut deja pentru a face rost de bani pentru a cumpara actiuni FP, iar in acel moment cei care vor vinde din actiunile din portofoliu vor fi investitorii mici.

,,Avand in vedere ca majoritatea celor care au cumparat actiuni FP au facut-o in scop speculativ, daca pretul va fi multu­mitor este de asteptat sa-si vanda cel putin o parte din titlurile de la Fondul Pro­prietatea. O parte din bani vor reintra ast­fel pe celelalte actiuni din piata”, a adau­gat directorul de tranzactionare de la Broker Cluj.

Actiunile SIF-urilor, dar si Bursa in sine au fost dominate in ultimele luni de un dezinteres complet din partea inves­titorilor. De la inceputul anului, SIF-urile au, in medie, o pierdere de aproape 12%, avand o performanta mai slaba decat celelalte companii mari de pe piata. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante 10 companii, cu exceptia SIF-urilor, are in aceeasi perioada o crestere de aproximativ 10%.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Financiarul

catalin.ciocan@economictimes.ro

3 Comentarii

  1. coco spune:

    hmmmmmmm inca o data am dreptate.iar pragul la sif-uri va anima piata un pic cat sa mai vanda hotii de la conducerea sifurilor din actiuni.ce naiba nu intelegeti o data pt totdeauna ca nu se doreste nici o schimbare nici in conducerea nici in pragul sifurilor.politicul si interesele sunt mai puternice .iar coruptia va mai triumfa incao data in ROMANIA.

  2. cocolino spune:

    Pfooai… Coco, chiar ca ai dreptate, articolul de mai sus nu spunea chiar asta, noroc cu tine. Si ai mai si spus-o in repetate randuri … esti destept, ce sa mai. Dar cine esti, ca sa te si urmaresc cand mai repeti concluzia vreunui articol?

  3. coco spune:

    bine ma cocolino.eu am spus asta inca de anul trecut,dar ai dreptate referitor la postarea mea ca repeta ce se spune in articol.imi cer scuze.fata de tine.

Lasati un comentariu