Vineri, 11 aprilie 2014

Viitorul sef al Sibex despre fuziunea burselor: Daca iti casatoresti verii, nu obtii un cod genetic mai bun

Sursa: Fin.ro

Patrick Young crede ca piata de la Sibiu se poate dezvolta foarte bine si singura

Irlandezul Patrick L. Young, care ar urma sa preia conducerea executiva a Sibex, compania care opereaza principala piata de derivate a Romaniei, spune ca istoria a aratat de-a lungul timpului ca fuziunile burselor din aceeasi tara nu au fost foarte bune pentru pietele de derivate, deoarece acestea tind sa fie subevaluate in cadrul proceselor de fuziune. Bursele de la Bucuresti si, respective, Sibiu au reluat in acest an negocierile privind fuziunea, dupa ce in 2006, aceasta esuase tocmai din cauza neintelegerilor privind valorile la care au fost evaluate pietele.

Valoarea minima la care Bursa de la Sibiu (Sibex) ar putea sa ajunga in urmatorii patru ani este de 50 milioane de euro, de patru ori mai mare decat cea din prezent, potrivit lui Patrick L. Young, viitorul director general al Sibex.

Acesta urmeaza sa il inlocuiasca pe fondatorul bursei, Teodor Ancuta, incepand din mai, daca actionarii vor aproba la sfarsitul lunii curente separarea functiilor de presedinte si director general.

“Valoarea minima pe care Sibex ar putea-o atinge este de 50 milioane euro in patru ani, iar o tinta de 100 milioane de euro in cinci ani nu este nerealista. Poate parea o cifra uriasa , dar credeti-ma, am vazut piete si modul in care s-au dezvoltat si este foarte fezabila”, a declarat Patrick Young, in cadrul conferintei organizate de Sibex pentru prezentarea acestuia.

Young are 44 de ani si o experienta de 23 de ani pe piata de capital, perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul mai multor companii de brokeraj si a colaborat cu unele dintre cele mai mare burse de derivate ale lumii, precum Chicago Mercantile Exchange (CME), London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) si Eurex. Printre cele mai importante realizari ale sale se numara coordonarea proiectului de infiintare a Centrului de Tranzactionare Electronica, destinat transferului traderilor de ring de la CME catre sistemele electronice de tranzactionare, precum si a proiectului de implementare a contractelor futures pe actiuni la LIFFE.

Competitia este importanta

El considera ca bursa de la Sibiu se poate dezvolta cu “siguranta” pe cont propriu, o fuziune a burselor nefiind neaparat in interesul pietei de capital locale.

“La modul general, istoria a aratat ca fuziunea burselor din aceeasi tara nu au fost foarte bune pentru pietele de derivate, pentru ca acestea tind sa fie subevaluate in acest proces. Daca iti casatoresti verii nu se imbunatateste neaparat codul tau genetic”, a spus Young.

Aceasta a adaugat ca decizia privind ce ar trebui sa faca ambele burse ramane bineinteles la actionarii acestora, el fiind adus ca “sa faca treaba la Sibex”.

“Asa cum am mai declarat, eu inca sunt adeptul fuziunii si indiferent ce se va intampla cu acest proces, Patrick va ramane sa se ocupe de piata de derivate. Eu nu pot sa spun decat ca aprobarea de principiu a fuziunii se va face”, a afirmat Teodor Ancuta, presedintele Sibex.

Probleme insa ar putea aparea din nou in momentul evaluarii burselor, asa cum s-a intamplat si la incercarea anterioara, din 2006, deoarece chiar Ancuta spune ca actionarii Sibex nu-si pot imagina ca valoarea luata in calcul in momentul fuziunii sa fie de doar 12 milioane de euro. Spre comparatie, bursa de la Bucuresti valoreaza in prezent circa 80 milioane de euro la ultimul pret la care s-au tranzactionat actiunile.

“Cand am fost in Dubai pentru a cauta parteneri si am spus ca 5% din bursa valoreaza 2 milioane de euro, mi s-a raspuns ca eu nu stiu ce e aia o bursa”, a povestit presedintele Sibex.

Taiwan, un exemplu

Potrivit acestuia, fuziunea este luata in calcul acum pentru ca “ambele burse merg slab”.

“Daca ambele burse ar merge bine, daca dividendul de la Sibiu ar fi dublu fata de cel de la Bucuresti, credeti ca actionarii Sibex si-ar dori fuziunea?”, a intrebat Ancuta.

El spera ca de-acum incolo Sibex sa inceapa sa dea dividende si valoarea actiunilor sa se “dubleze” de la an la an.

“Ne-am intors recent din Taiwan care la o populatie de 23 milioane de locuitori, cat Romania, are doua burse, iar cea de derivate a realizat anul trecut un profit de 35 milioane de dolari profit, a avut 140 milioane de contracte si 1,4 milioane de conturi”, a precizat Teodor Ancuta.

Viitorul director general al Sibex crede ca aceasta bursa are in prezent toate ingredientele pentru a ajunge la nivelul pietei din Taiwan, fiind nevoie doar de timp.

“Nu exista nici o slabiciune fundamentala la Sibex. (…) Cred ca este o lume a derivatelor si potentialul este urias. Daca ne uitam la modul cum au evoluat bursele, vedem ca in 200-300 de ani lucrurile nu s-au schimbat prea mult decat in ultimii 10 ani si asta datorita tranzactiilor electronice si Internet-ului. Sibex are pietele, are depozitar si face toate acestea cu doar 30 de angajati. Sibex este varianta bursiera a Web 2.0 (un termen care desemneaza o etapa noua in dezvoltarea Internet-ului, aparuta foarte recent – n.red)”, a declarat Patrick Young.

Acest articol a fost publicat in cotidianul Fin.ro

catalin.ciocan@economictimes.ro

Un comentariu

  1. mihai spune:

    Deja parca Dl. Patrick vorbeste ca un roman , dar pentru investitori de afara cand vin in romania si gasesc doua burse si se intreba pe care sa investeasca, si uite asa probabil nu o sa investeasca. Dar e simpla treaba, totul tine de bani, Sibex fiind mai mica actionari o sa primeasca mai putine actiuni in caz de unire.Restu sunt povesti de adorimit copiii.

Lasati un comentariu