Joi, 20 februarie 2014

Vinerea neagra pe bursele internationale – a inceput prabusirea burselor si a metalelor pretioase?

Sursa: Admiral Markets

Bursele internationale si-au continuat vineri scaderea, ca urmare a datelor sub asteptari din economia americana. Prima saptamana a trimestrului a adus cel mai consistent declin din 2012, de peste 5%, iar sansele ca acesta sa fie doar inceputul unui colaps sunt ridicate.

Rezerva Federala a declansat panica in pietele financiare dupa ce stenogramele ultimei decizii de politica monetara au fost dezvaluite la inceputul saptamanii trecute: oficialii americani nu mai intentioneaza sa ofere suport economiei, fiind increzatori ca revenirea este sustenabila si poate continua, astfel de masuri fiind adoptate in 2008-2009 ca raspuns la criza financiara si in 2010 pentru a combate spirala deflationista.

Lipsa stimulilor afecteaza interesul speculativ si investitorii s-au refugiat in dolari, renuntand nu doar la actiuni sau marfuri, dar si la aur, ca urmare a perspectivelor de randament cel putin neutre oferite de cea mai lichida moneda. Datele din piata muncii de vineri au dezamagit si au intensificat panica, dar brusc a crescut cererea pentru aur. Combinatia aversiune fata de risc la nivel global – date pozitive din economia americana este letala pentru metalul galben, insa este mai putin probabila in conditiile in care inrautatirea continua a conditiilor economice vor aduce cel mai probabil o noua infuzie de lichiditate sau dobanda reala negativa la dolar pe termen nedeterminat.

Analistii Admiral Markets anticipeaza cel putin un declin de 15% in urmatoarele luni:

Trendul burselor a crescut artificial spre nivelul din 2007-2008 de parca nimic nu s-ar fi intamplat, ca urmare a devalorizarii banilor de hartie, a promisiunilor si sperantelor. Acestea nu reprezinta o optiune, sunt prea multe datorii, prea mult efect de levier, prea multe promisiuni și sperante ce se vor transforma in deziluzii, dar prea putine solutii si incredere. Liderii lumii vor continua sa prognozeze o revenire care intarzie sa apara, dar istoria ne arata ca ar putea sa greseasca. Decenii de lacomie si acumulari de datorii au lasat societatea de astazi falita si fara optiuni, dar masele sunt incurajate sa continue ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat. Uneori oamenii nu vor sa vada adevarul pentru ca nu vor sa-si vada speranțele distruse.

Comentariu de Cristian Cochintu, analist financiar in cadrul firmei de brokeraj Admiral Markets

Lasati un comentariu