Joi, 20 februarie 2014

Volatilitate puternica pentru Euro in ultima sedinta a trimestrului I

Aprecierile impulsive ale Euro in fata dolarului au lasat locul unor corectii rapide

Euro a castigat puternic in fata dolarului american pana in dupa-amiaza zilei de joi. Intarirea semnalelor ca Trichet nu se va lasa influentat de evenimentele globale si va majora dobanda de referinta a facut ca incetinirea vanzarilor de retail in Germania sa fie trecuta cu vederea. Raliul Euro a fost sustinut in plus de semne bune din piata muncii in Germania si de cresterea neasteptata a valorii preliminare pentru indicele preturilor de consum in zona Euro, la 2,6%. Zvonurile potrivit carora bancile irlandeze ar avea necesitati de finantare care pot fi acoperite prin pachetul european deja agreat a conturat in cele din urma un tablou in care moneda unica iesea in castig clar in fata dolarului, afectat de catre cereri de ajutoare de somaj in crestere in SUA.

Corectia avansului EURUSD a devenit insa violenta o data cu anuntul Moody’s ca noi scaderi de rating pentru unele state europene sunt posibile. Argumentul agentiei de rating a generat emotie in piata: pachetul de sprijin european agreat pana acum nu garanteaza ca investitorii privati nu vor suferi pierderi intr-o situatie care ar necesita interventia UE. In plus ministrul de finante portughez a vorbit de imposibilitatea de a cere “salvarea” din partea Europei: guvernul sau a solicitat depunerea mandatului dupa caderea bugetului in Parlament. Instabilitatea regiunii a revenit in prim-plan, determinand inchideri furtunoase de pozitii de cumparare pentru Euro.

Sursa: XTB

Volatilitatea crescuta este explicabila insa si prin repozitionarea unor capitaluri la final de trimestru. In plus, incertitudinea dinaintea publicarii datelor din piata americana a fortei de munca mareste nervozitatea pietelor. Pe termen scurt, investitorii ar putea incerca o noua atitudine in favoarea Euro.  Pietele vor astepta insa cel mai probabil ziua de vineri si datele din piata muncii inainte de a decide trendul de urmat pentru EURUSD.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu