Sambata, 08 februarie 2014

Volatilitatea cotatiei Dow Jones, ingredientul principal al speculatiilor de la Sibex

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, luna august a debutat cu o lichiditate buna, inregistrata pe fondul evolutiei volatile pe segmentul indici. In prima etapa a zilei si o buna parte din cea de a doua, sedinta a indicat aprecieri pe segmentul indici si cel al derivatelor pe actiuni. Aceasta directie s-a mentinut pentru derivatul pe Dow Jones pana dupa deschiderea NYSE.

Apoi, pe fondul influentei din SUA, cotatia indicelui american a intrat in mod abrupt pe minus si la bursa sibiana. Pe scadere a evoluat si aurul fara ca deprecierea sa fie foarte ampla, in timp ce pe piata derivatelor valutare raportul euro/dolar  a evoluat mixt  La ora 17.30, numarul contractelor incheiate era de 5500 cu o valoare de peste 56 milioane lei.

Dupa ce, in iulie contractul futures pe Dow Jones a atins cea mai buna lichiditate de la lansarea sa la Sibex, debutului lui august s-a mentinut pe aceleasi coordonate, prima sedinta a lunii indicand acelasi interes ridicat al speculatorilor pentru derivatul pe indicele american. La ora 17.30, numarul contractelor DEDJIA_RON incheiate era de aproape 2800.

Cresterea cotatilor Dow Jones a venit ca efect al  anuntului facut de duminica de presedintele SUA, Barack Obama care a precizat ca liderii democrati si republicani au ajuns la un acord pentru reducerea deficitului SUA si pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata, planul intocmit de ambele partide pentru ridicarea plafonului de indatorare a SUA, urmand a  fi prezentat democratilor si republicanilor in cursul zilei de luni. Efectul pozitiv s-a resimtit si pe futures-ul de peste ocean precum si la deschiderea NYSE, dar a fost „eliminat” apoi rapid de publicarea datelor din sectorul de productie. Datele publicate au aratat ca ritmul de crestere in sectorul de productie a incetinit mai mult decat se astepta in iulie.

In plus, temerile ca ratingul de credit al SUA ar putea  fi declasate in continuare, in ciuda acordului privind ridicarea plafonului de indatorare, au dus la intoarcerea pe minus a cotatiilor.  Pe piata Sibex, imediat dupa ora 17:30, indicele DJIA reflecta evolutia de peste ocean si scadea cu 99 puncte pe scadenta septembrie in timp ce pe scadenta decembrie cotatia inregistra inca un plus  de 52  puncte. Pentru martie 2012 cotatia futures a indicelui pierdea 15 puncte.

Pe segmentul valutar, participantii au tranzactionat puternic paritatea EUR/USD denominata in lei. Perechea valutara pe cele mai importante monede de schimb din lume a avut la Sibex o evolutie marcata de o schimbare de directie, fapt care a antrenat speculatiile. Dupa ce in cea mai mare parte a timpului euro s-a intarit fata de dolar, in ton cu evolutia de pe pietele externe, moneda americana a recuperat puternic din terenul pierdut. Astfel la ora 17.30 cotatia euro pierdea 0,83%  fata de dolar, numarul contractelor incheiate fiind de aproape 1400. La Sibex, contractul EUR/USD_RON este lichidizat de market-makeri, spread-urile reduse dintre bid si akd si sumele mici necesare investitiei atragand din ce in ce mai multi „jucatori”.

In sectorul financiar, DESIF5 s-au remarcat cu peste 1000 de contracte incheiate pana la 17.30, ocupand locul trei in topul sedintei. Aprecierile DESIF5 au fost destul de ample, in ton cu evolutia SIF5 pe piata suport unde cotatia SIF Oltenia a inchis cu un plus de 2,26%. La ora mentionata, cotatia DESIF5 septembrie castiga 1,26%. Pentru decembrie DESIF5 se apreciau cu 2,13 % iar pentru martie si iunie 2012 cu  cate 3,02 si 2,19%.

Pe piata derivatelor pe marfuri, investitorii s-au concentrat pe contractul pe aur cu marimea de o uncie, avand simbolul SIBGOLD. La ora 17.30 numarul contractelor pe acest produs era de 102, toate pe scadenta din aceasta luna,  pentru care se observa o usoara tendinta de scadere.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Sibex disclaimer: Comentariul a fost realizat conform datelor din  piata de la ora 17,30, dupa aceasta urmand sa apara modificari ale numarului total de contracte,  pozitiilor deschise si valorii respectiv ale cotatiilor, datorita programului de tranzactionare prelungit pana la ora 19.00.

Lasati un comentariu