Miercuri, 29 octombrie 2014

Volum record in septembrie pe contractul futures Dow Jones, la Bursa din Sibiu

La Bursa din Sibiu, cea de-a noua luna din anul curent s-a incheiat cu un volum total de circa 123.000 contracte incheiate, valoarea acestora fiind de peste 644 milioane lei, cu aproximativ 92% peste valoarea din piata BVB. Astfel, pentru a treia luna la rand valoarea echivalenta tranzactiilor cu derivate la Sibex o depaseste pe cea cu actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti.

In ceea ce priveste produsele preferate de participanti, derivatele pe actiunile SIF Oltenia (DESIF5) au dominat si luna septembrie cu aproximativ 60.000 de contracte. Pe locul secund s-au clasat derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average (DEDJIA_RON) cu circa 46.000 contracte. Evolutia acestora a fost una spectaculoasa, numarul contractelor fiind cu 76 % mai mare comparativ cu luna august. De altfel volumul de pe DEDJIA_RON a atins un nivel record, fiind cel mai bun de la lansarea acestui instrument. Un rol determinant in atingerea acestor rezultate l-a avut market-makerul activ pe acest simbol.

Atractivitatea pentru derivatul pe Dow Jones in lei denota increderea participantilor intr-un instrument care nu poate fi supus unor suspiciuni de manipulare, datorita corelarii sale cu piata bursiera din SUA. Din punct de vederea valoric, tranzactiile cu DEDJIA_RON s-au situat la un total in jurul a 480 milioane lei, adica 75 % din totalul valoric de pe piata sibiana. Pe locul trei in top s-au clasat derivatele pe cursul valutar euro/leu cu 4600 contracte. S-a mai remarcat si derivatul in lei pe aur avand simbolul SIBGOLD_RON, cu aproape 2300 contracte, incheiate in conditiile unei evolutii spectaculoase pe plus a pretului aurului pe pietele externe. Ca si derivatul pe Dow Jones, si SIBGOLD beneficiaza de prezenta unui market-maker.

Pe piata spot, septembrie s-a remarcat printr-un volum in crestere pentru actiunile Sibex, fiind transferate aproape 1,6 milioane de titluri ale bursei sibiene, volum dublu fata de media pe primele opt luni din an. De asemenea, tot in septembrie, participantii de pe piata la vedere au avut la dispozitie drepturile de preferinta Sibex care au putut fi tranzactionate pana in 30.09. Volumul acestora s-a cifrat la 3,79 milioane drepturi. Pe ATS-ul Sibex, septembrie a adus lansarea titlurilor Prodplast Imobiliare, volumul rezultat in urma tranzactiilor cu acestea  fiind de 6797 actiuni.

In ceea de priveste ultima sedinta a lunii, acesta s-a remarcat prin doua parti distincte de evolutie. In prima parte a sesiunii, cele mai lichide derivate (DESIF5 si Dow Jones) au evoluat pe scadere, directie care s-a mentinut pana la ora 15:00. Apoi, pe fondul aparitiei unor stiri pozitive pe piata americana, unde numarul cererilor de ajutor de somaj a scazut mai mult decat era preconizat, cotatiile au trecut rapid pe plus, readucand cumparaturii in prim plan. In cea ce priveste volumul de transfer, acesta a fost unul redus situandu-se, cu o ora si jumatate inainte de inchidere, la 3300 contracte cu o valoare de17,5 milioane lei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu