Marti, 11 februarie 2014

Volum record la Sibiu, inregistrat pe fondul volatilitatii extreme

La Bursa din Sibiu, a doua sesiune a saptamanii a fost una sub semnul spectaculozitatii, situatie data de volatilitatea extrema si de lichiditatea pe masura. Speculatorii au fost atrasi ca un magnet de evolutiile care i-au trimis cand in teritoriu negativ, cand in teritoriu pozitiv, „rosul” si „verdele”, alternand ca intr-un joc de lumini, impartind sedinta in doua etape distincte.

In acest context, strategiile de o zi au reprezentat oportunitatea de a gestiona favorabil atat intervalul de scadere agresiva cat si cel de revenire puternica. La ora 17:15, numarul contractelor la termen incheiate la bursa sibiana era de 18.600 total care semnifica un nou volum record pe 2010. Valoarea acestora s-a ridicat la 35,5 milioane lei.

Liderul de lichiditate a fost tot DESIF5 cu 17,15 milioane de actiuni transferate intre vanzatori si cumparatori, cu 32 % mai mult in raport cu piata suport. In ceea ce priveste preturile DESIF5, sesiunea a pornit de la o deschidere pe plus pentru toate scadentele, pentru ca apoi cotatiile sa coboare, pe o directie ce parea ireversibila, pana la minimele zile atinse in jurul pranzului. Dupa acest moment insa, preturile au revenit aproape miraculos, recuperand integral pierderile si ajungand chiar la maximele zilei.

„Sedinta a fost deosebit de utila investitorilor intra-day, pentru ambele directii, deoarece scaderile din prima parte a zilei s-au completat cu cresterile de din cea de a doua. Pe scadenta iunie, cea  mai lichida, cu 15.700 contracte, DESIF5 au evoluat, in prima parte a zilei, pe minus, pe un culoar de 1.277 puncte care a adus vanzatorilor randamente de maxim 69%, respectiv pe plus, dupa pranz, pe un culoar de 1462 puncte, cu randamente de pana la 79% la cumparare.”, a declarat un broker.

“Astfel, speculatorii inspirati, care au identificat corect aceste momente si au iesit si intrat in piata la momentele oportune, au putut cumula randamentele short si long castigand pana la 148% din suma investita, intr-o singura zi.”, a adaugat el.

De evolutii pe aceeasi linie au beneficiat si participantii care au preferat celelalte scadente ale DESIF5. „Teama de o noua scadere i-a determinat pe investitori sa-si acopere riscul prin atragerea de optiuni de tip Put in numar de 189, majoritatea pentru scadenta iunie 2010”, a mai spus brokerul citat.

Derivatele pe Dow Jones au avut o evolutie integral pozitiva, confirmata si de deschiderea pe plus de pe Wall-Street. La ora 17:15, volumul DEDJIA_RON se situa la circa 1.000 de contracte, majoritatea incheiate pe scadenta iunie pentru care pretul urca cu 176 puncte. Interesul pentru acest produs a fost evidentiat si de atingerea in debutul zilei, a unui numar record de circa 3.300 de pozitii pe scadenta iunie, pentru ca apoi multe sa fie lichidate, ca rezultat al strategiilor intra-day.

Pe piata valutelor, euro s-a depreciat pentru iunie la 4,225 lei, numarul contractelor ajungand la aproape 200.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu