Vineri, 11 aprilie 2014

Volum record pe contractul euro/dolar la Sibex, pe luna in curs

Sursa: Sibex

La Sibex, cotatiile celor mai lichide instrumente au avut o evolutie in „V” in penultima sedinta a saptamanii, inregistrandu-se cresteri in prima parte a sedintei, intrarea pe teritoriu negativ in jurul pranzului si apoi revenirea pe crestere. Investitorii au tranzactionat cu ochii pe evolutia pietelor externe si in asteptarea deciziilor oficialilor europeni, reuniti intr-un summit la Bruxelles, pentru identificarea unor solutii viabile privind situatia datoriilor Greciei.

In acest context, speculatorii, sensibili la orice stire, au extins culoarele de pret pentru produsele tranzactionate, iar strategiile aplicate s-au concretizat in 5300 contracte incheiate pana la ora 17,30, cu o valoare de 58,5 milioane lei, lichiditatea crescand pentru a doua zi la rand.

Intr-un cadru dominat asadar de asteptarea hotararilor privind Grecia, speculatiile au fost directionate, in mod firesc catre evolutia monedei unice europene fata de dolar. Astfel s-a remarcat perechea EUR/USD, care la Sibex se tranzactioneaza in lei si este lichidizata de doi market-makeri. Cu o ora si jumatate inaintea inchiderii, numarul contractelor pe acest produs era de 2450, volum record pentru produsul mentionat, pe luna in curs.

Pe pietele internationale euro s-a intarit fata de concurentul sau de peste ocean, avansand la cel mai inalt nivel din aproape trei saptamani in raport cu dolarul american, semnalele ca guvernele tarilor din zona euro iau in calcul garantarea obligatiunilor Greciei in cazul intrarii statului elen in incapacitate de plata fiind unul din motivele cresterii. Mai mult, conform unui anunt facut joi dimineata de reprezentantii Germaniei si Frantei, cele doua state au ajuns la un acord in privinta Greciei, dupa negocieri incepute miercuri seara care au durat circa sapte ore. La Sibex, moneda comuna castiga 1,40 % fata de cea americana, fiind tranzactionata la 1,43700 dolari pe scadenta septembrie.

Si simbolul DEDJIA_RON s-a mentinut in top cu 1900 de contracte incheiate pana la ora 17.30. Pretul futures din SUA al celui mai reunit indice din lume indica o evolutie pe plus, sezonul de raportari continuand cu rezultatele incurajatoare ale Morgan  Stanley, care au ridicat nivelul de optimism in ceea ce priveste mult incercatul sistem financiar. Astfel, NYSE a deschis pe plus, desi piata muncii a furnizat stiri nefavorabile. Numarul persoanelor care au completat cereri de ajutor de somaj pentru prima data saptamana trecuta a crescut cu 10.000, la un total ajustat de 418,000 nivel peste prognoze care indicau o crestere la 409.000. Acest fapt sugereaza ca piata muncii inca se lupta pentru recastigarea unui moment favorabil. La Sibex, indicele DJIA avea la ora 17.30 o variatie pozitiva de 170 puncte pe scadenta septembrie. Pe scadenta decembrie cotatia indicelui afisa un plus de 157 puncte iar pe martie 2012 de 100 puncte. Investitorii se aflau in asteptarea unor detalii privind un al doilea pachet de ajutor pentru Grecia, necesar in vederea evitarii intrarii in incapacitate de plata a acestei tari.

Segmentul financiar s-a mentinut in top prin intermediul contractului futures DESIF5, simbol care este lider pe segmentul derivatelor pe actiuni. La ora 17.30 se observau circa 700 de contracte DESIF5. Termenul scurt (septembrie), a fost fiind preferat de investitori care au estimat o crestere de 2,03% a cotatiei actiunii SIF Oltenia. Tot pe plus se afla si pretul estimat pe scadenta decembrie, avansul fiind de 1,31%

In sectorul derivatelor pe aur, pretul futures al unciei crestea cu 14 dolari pe scadenta august pentru  contractul SIBGOLD de o uncie dar se deprecia cu 2,4 dolari pe contratul SIBGOLD_RON de 10 uncii. Pretul SIBGOLD urma tendinta de pe plan extern unde se specula ca metalul galben se va „catara” la un nou record la New-York, ca reactie la semnale date de oficialii europeni privind garantarea obligatiunilor in cazul falimentului Greciei. Acestea au amplificat cerea de aur ca plasament de protectie.

Au fost inregistrate tranzactii si pe derivatul pe pretul petrolului, cotatia unui baril de tip Light Sweet Crude crescand cu 0,90 dolari pe scadenta septembrie.

Pe piata spot au fost rulate aproape 4000 de actiuni PPLI, cotatia pierzand 10,7% si inchizand la 5 lei/titlu

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu