Duminica, 23 martie 2014

Volum record pe drepturile de preferinta ale Bursei din Sibiu

La Bursa din Sibiu (Sibex) segmentul spot a fost „vedeta” mijlocului de saptamana, participantii realizand tranzactii cu toate instrumentele disponibile in cadrul acestuia. Cap de afis au fost drepturile de preferinta Sibex care au inregistrat un nou volum record de aproape 650.000 drepturi tranzactionate la preturi intre 0,21 si 0,2 lei pe actiune. Cotatia de la inchidere a fost de 0,2 lei/drept, in scadere cu un ban. Atingerea acestui volum a venit in conditiile in care drepturile de preferinta SBX se mai pot tranzactiona doar pana la finalul lunii curente, data limita fiind 30 septembrie.

Astfel, detinatorii de drepturi care nu doresc sa participe la majorarea capitalului social al Bursei din Sibiu s-au grabit sa le valorifice in bani, in timp ce participantii interesati de acumularea de actiuni Sibex prin participarea la majorarea capitalului, au fost activi la cumparare. In acelasi timp, o activitate crescuta s-a consemnat si pe piata actiunilor SBX unde volumul  transferat a fost 211.780 titluri. Cotatia SBX a crescut cu 4,38% ajungand la 4,3 lei/actiune. Pe sistemul alternativ de tranzactionare, actiunile PPLI se mentineau la 2,5 lei/titlu, volumul fiind de  doar 208 actiuni.

Pe segmentul futures, sesiunea a adus variatii mixte, lichiditatea reducandu-se comparativ cu ziua precedenta. Cu circa o ora si jumatatea inaintea inchiderii de la ora 19:00 se puteau observa circa 3600 contracte, cu o valoare de 14 milioane lei.

Derivatele pe actiunile SIF5 Oltenia au avut o evolutie preponderent ascendenta observandu-se aprecieri pentru trei din cele patru scadente disponibile. Tendinta de crestere a venit in contextul mentinerii unui optimism moderat pe Wall-Street marti.  Pe scadenta decembrie s-au realizat cele mai multe tranzactii, cotatia DESIF5 evoluand intre 1,5570 si1,5460 lei/actiune, maximul fiind atins in prima parte a zilei. Numarul pozitiilor deschise s-a mentinut la un nivel relativ constant, speculatiile intra-day predominand  ca strategie. La ora 17:17 DESIF5 decembrie 2010 cresteau cu 0,97 % iar DESIF5 martie 2011 cu 0,13 %. Exceptie faceau DESIF5 iunie 2010 care pierdeau 0,05 %, insa  pe un volum mai redus.

Pe segmentul marfurilor, cotatia unciei de aur a evoluat corelat cu pietele externe, unde pretul aurului a atins miercuri, pentru a zecea ora in ultimele 12 sesiuni,  un nou maxim istoric. Aprecierea aurului vine in contextul deprecierii dolarului la minimul ultimilor opt fata de un cos de valute, pe fondul asteptarilor masurilor FED se sustinere a economiei SUA. La Sibex aurul se aprecia cu 4,5 dolari pe scadenta octombrie si valora 1309 USD/uncie, nivel maxim.

Pentru derivatele pe Dow Jones, evolutia a fost una nehotarata, cotatia testand succesiv atat cresterile cat si scaderile, in conditiile in care marti indicele DJIA a inchis ziua de tranzactionare cu o crestere de 0.43%, investitorii americani pastrandu-si optimismul chiar si dupa publicarea indicatorului de incredere al consumatorilor care indica o scadere la minimul ultimelor sapte luni. Dupa ce cresterile au dominat, la valori destul de reduse, deschiderea pe scadere de pe Wall-Street de miercuri a conturat o evolutie negativa a cotatie DEDJIA_RON decembrie 2010 la Sibex

Articol realizat de Decebal N.Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Foto: jscreationzs / FreeDigitalPhotos.net


Lasati un comentariu