Vineri, 11 aprilie 2014

Volumul de contracte de la Sibex s-a dublat in luna mai

Sursa: Sibex

La Sibiu Stock Exchange, sedinta marti 31 mai a pus punct celei de-a patra luni din an printr-o evolutie puternic ascendenta a cotatiilor futures. Cresterile au atras dupa sine si un volum de tranzactionare record pentru a cincea luna din an.

La ora 17.30 numarul contractelor era de aproape 8000 cu o valoare de 65,2 milioane lei, cifrele avand un bun potential de crestere pana la ora inchiderii (19.00). Aprecierile au venit in contextul in care indicii burselor europene eu inregistrat evolutii pozitive importante iar piata din SUA a deschis de asemenea puternic pe crestere, in conditiile in care euro a castigat teren fata de dolar iar preturile marfurilor au crescut, ca urmare a cresterii optimismului privind aparitia unui nou pachet de ajutor pentru Grecia.

De-a lungul intregii luni, numarul contractelor incheiate la Sibiu Stock Exchange (Sibex) a depasit 100.000,  avand o valoare de 765 milioane de lei. Comparativ cu luna precedenta se observa o dublare a volumului respectiv de o triplare a valorii tranzactiilor.

Marti, jucatorii s-au concentrat din nou asupra segmentului derivatelor pe indicele Dow Jones Industrial Average, DEDJIA_RON  remarcandu-se cu aproape 2900 contracte, incheiate pana la ora 17.30. Pe bursa din Neu-York, Dow Jones evolua pe „verde” la debutul sedintei castigand 1%, investitorii americani fiind „setati”pe cumparare de evolutia din piata futures, care a indicat cresteri, ca urmare a optimismului privind un nou plan de ajutare a Greciei. La Sibex, cotatiile futures ale Dow Jones cresteau pentru toate scadentele tranzactionate. Pe termen scurt (iunie), DEDJIA_RON crestea cu 79 puncte. Pentru scadenta septembrie indicele afisa o apreciere de 68 puncte, in timp ce pentru decembrie avansa cu 95puncte. Raportat la intreaga luna, derivatele pe Dow Jones au atras circa 45.000 de contracte ocupand locul intai in topul Sibex.

Un alt produs cu o evolutie spectaculoasa a fost derivatul pe perechea valutara euro/dolar, tranzactionat in lei. Tranzactiile pe acesta au inregistrat un nou volum si valoare record. La ora 17.30 numarul contractelor pe paritatea euro/dolar era de aproape 1400. Interesul a venit in contextul in care euro a atins pe pietele externe maximul ultimelor trei saptamani fata de dolar, speculatiile ca oficialii europeni vor aproba planul de ajutorare a Greciei pana la finalul lunii viitoare fiind un adevarat imbold pentru moneda unica.  La Sibex euro castiga 0,83% fata de dolar, fiind tranzactionat la 1,4387 USD. In topul lunii perechea EURO/USD a ocupat locul trei cu circa 7500 de contracte.

De remarcat a fost intensitatea in crestere pe derivatele SIF5 cu peste 3200 de contracte incheiate pana la ora 17.30. Evolutia a fost una ampla pe crestere, in ton cu cea de pe piata suport. La ora mentionata cotatia futures a actiunii SIF5 crestea cu aproape 4% pe scadenta iunie. Pentru septembrie DESIF5 castiga 3,53% iar pentru decembrie 3,01%. Aprecierea era mai mica, situandu-se la 0,63% pentru martie 2012, pe un volum redus. In luna mai DESIF5 a atras circa 38.000 de contracte.

Tot in mai, s-au mai remarcat derivatele pe actiunile „Fondul Proprietatea” cu peste 4300 de contracte dar si cele pe aur cu 2600 de contracte. Si derivatul pe petrol a inceput sa fie din ce in ce mai tranzactionat, volumul atras in mai fiind de aproape 800 contracte.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu