Vineri, 11 aprilie 2014

Volumul de contracte incheiate pe piata de derivate de la Sibiu a crescut cu 61,5 % in mai. Vezi si ce castiguri s-au putut obtine luna trecuta

La Bursa din Sibiu, ultima sedinta din cea de-a cincea luna a anului, a pus punct acesteia printr-o evolutie mixta. Dupa ce, pe parcursul a trei sferturi din orarul de tranzactionare s-au inregistrat scaderi, spre final cotatiile au testat cresterile pe segmentul SIF, mai exact pe DESIF5, fara insa ca amplitudinea acestora sa fie una ridicata.

Totusi, imaginea predominanta a cotatiilor a fost una „rosie” si, in aceste conditii, lichiditatea din ultima zi a lunii a fost ceva mai redusa, numarul contractelor incheiate pana la ora 17:15 fiind de 4.247 cu o valoare de 8,21 milioane lei.

Rulajul total realizat de-a lungul celor 20 de sedinte ale lunii mai s-a ridicat la circa 225.000 contracte, iar valoarea echivalenta lor la peste 672 milioane lei. De la inceputul anului, valoarea tranzactiilor cu derivate a depasit 2 miliarde de lei. Comparativ cu cea de-a patra luna a anului, numarul de contracte incheiate la bursa sibiana a crescut cu 61,5 %, luna mai fiind, pana acum, cea mai buna din 2010. Din perspectiva cotatiilor, mai a fost o luna a deprecierilor, speculatorii cu pozitii pe vanzare fiind castigatorii neti. De asemenea, si cei angrenati in strategii de management al riscului si-au protejat eficient detinerile de pe piata spot.

„Volatilitatea ridicata si evolutia descendenta au atras participantii din piata de capital catre Sibex, evidentiindu-se avantajul posibilitatii obtinerii de profit si pe scadere de pret, cu investitii mai mult decât accesibile”, a declarat un broker.

La capitolul produse, s-au detasat DESIF5 cu 176.606 contracte, prin care au fost transferate 176,6 milioane de actiuni ale SIF Oltenia. „De-a lungul lunii mai DESIF 5 iunie au evoluat pe minus  pe un culoar de 68,65 bani (6865 puncte), investitorii short care au deschis pozitii in 30 aprilie, triplandu-si sumele investite”, a mai declarat brokerul citat.

O alta vedeta a lunii mai au fost derivatele pe indicele Dow Jones Industrial Average, in lei, cu aproape 35.000 de contracte, cu 24,6 % peste volumul din aprilie, fiind confirmata tendinta de crestere lunara inregistrata inca de la lansare.

„Foarte important pentru DEDJIA_RON a fost posibilitatea de a se tranzactiona in paralel cu piata americana intre orele 16:30 si 19:00, stiuta fiind sensibilitatea participantilor la evolutia de pe Wall-Street”, a mai spus brokerul. De-a lungul lunii, DEDJIA_RON cu scadenta iunie a pierdut circa 950 de puncte, ceea ce inseamna, la o marja medie de 400 lei, un castig pe vanzare de peste 230 %.

Pe piata spot administrata de BMFM, in cea de-a cincea luna din an, au fost transferate peste 800.000 actiuni Sibex, reprezentand 3,7 % din capitalul social al companiei.

Articol realizat de Decebal N. Todarita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu (Sibex)

Lasati un comentariu