Vineri, 11 aprilie 2014

Vor sustine bancile centrale Euro si Lira? Marii jucatori se indoiesc

Deciziile de politică monetara din Europa si Marea Britanie sunt main event-urile acestei saptamani. Dobanda cheia va fi mentinuta la nivelul minim atins dupa declansarea crizei financiare din 2008, iar  punctele de atractie vor fi conferinta de presa a lui J.C.Trichet ce va preceda decizia ECB, respectiv comunicatul lui M.King ce va insotii decizia BOE.

Investitorii vor sa stie cat de daunatoare sunt masurile fiscale si in ce masura pot duce la reluarea programelor  de stimulare a economiei, asa zisa printare de bani fara acoperire pentru a crea lichiditate in piata si a facilita finantarea.

Euro si Lira s-au apreciat peste 10% in ultimele 2 luni fata de dolar, dupa ce increderea in economia europeana a crescut ca urmare a masurilor guvernamentale, iar cea americana a dat semne de incetinire (cresterea economica in al doilea trimestru a fost 2.4%, fata de 3.7% in primele 3 luni).

Expertul valutar al celei mai mari banci Elvetiene, UBS a declarat: ”punem la indoiala sustenabilitatea revenirii monedei europene dupa  entuziasmul cu care oficialii UE au adoptat consolidarea fiscala.” UBS, cel mai mare manager de active si al doilea mare jucator din piata valutara dupa Deutsche Bank, vede euro la nivelul 1.15$ pana la sfarsitul anului.

FX Concepts, unul din cele mai vechi si stabile fonduri de investitii, specializat in management si risc valutar, crede ca este timpul sa vindem euro, motivul principal fiind programele de austeritate ce vor afecta cresterea economica. Dispunand de specialisti renumiți ce administreaza peste 8 miliarde $ in active, cel mai mare hedge fund valutar a cumparat euro chiar la inceputul lunii iunie la nivel minim: ”Euro o sa scada din zona 1.3300$ impreuna cu indicii bursieri, corelatie ce va deveni din ce in ce mai puternica.”

Analistii Admiral Markets considera ca atat euro cat si lira ar trebui sa se devalorizeze pentru a atenua impactul masurilor fiscale asupra economiei europene si a creste competitivitatea bunurilor si serviciilor europene in pietele globale.

Comentariu de Cristian Cochintu,  analist financiar Admiral Markets

Lasati un comentariu