Joi, 20 martie 2014

Vulnerabilitatea Portugaliei in evolutia crizei din zona euro

Sursa: BT Securities

Cum negocierile privind restructurarea datoriilor Greciei au intrat in stadiu final, atentia se muta incet-incet asupra Portugaliei, perceputa ca fiind urmatoarea piesa din marele domino al crizei europene. Parte a grupului celor trei tari care au beneficiat de un prim pachet financiar (alaturi de Grecia si Irlanda), Portugalia a capatat in 2011 o injectie de 78 mld EUR de la UE si FMI pe care a platit-o insa cu masuri dure de austeritate – de la taieri salariale in randul functionarilor publici, pana la cresteri de taxe – ce au proiectat economia in cea mai severa recesiune din anii ‘70 incoace si au umflat rata somajului la 13.6%.

E drept ca angajamentul ferm al guvernului de la Lisabona privind reducerea deficitului bugetar si adoptarea reformelor convenite emite semnalele potrivite pentru redobandirea credibilitatii in sfera financiara. Insa implementarea unor masuri de austeritate evaluate la 5.3% din PIB intr-o perioada de recesiune, de reducere abrupta a gradului de indatorare in sectorul privat si de somaj ridicat nu va face decat sa sugrume si mai tare cererea interna si sa ingreuneze atingerea obiectivelor bugetare.

Intr-un atare context nu ne surprinde tendinta de diminuare a expunerilor bancare la datoria Portugaliei care s-a manifestat in al treilea trimestru din 2011 si care e de asteptat sa continue si anul acesta. Bancile spaniole si cele germane au scos cele mai multe fonduri, aproape 12 mld EUR dintr-un total de 16.7 mld EUR – dar raman cele mai expuse, cu 43%, respectiv 16% din totalul creantelor externe asupra Portugaliei. Tot asa, nu ne mira retrogradarea Portugaliei la categoria “junk” de catre toate cele trei mari agentii de rating.

Ultima miscare au facut-o cei de la Standard & Poor’s la inceputul anului si a antrenat o deteriorare precipitata pe piata titlurilor guvernamentale, randamentul obligatiunilor la 10 ani depasind temporar 17%.

Daca de mult era privita ca o succesoare a Greciei, evolutia pietelor financiare la inceput de an au intarit convingerile multora ca Portugalia se indreapta spre un nou pachet de sprijin financiar, chiar daca nivelul datoriei in PIB (desi peste 100%) este mai rezonabil decat al Greciei.

Sursa: BT Securities

Saptamana trecuta, Portugalia si-a testat cu succes capacitatea de finantare pe termen scurt, dupa ce a obtinut 1.5 mld EUR dintr-o emisiune de titluri cu scadenta la 3 si 6 luni (suprasubscrisa de 2.8x in primul caz, respectiv 2.6x in al doilea) la randamente in scadere. Insa adevarata problema o constituie accelerarea cresterii costurilor la imprumuturile pe termen lung. Recentul program de finantare pe termen lung la nivelul zonei euro al BCE (LTRO), nu s-a rasfrant asupra pietei titlurilor portugheze, in principal din cauza presiunii asupra bancilor portugheze de a-si reduce raportul credite/depozite si de a-si mari rezerva de capital aferenta expunerii la datorii suverane (necesarul de recapitalizare a bancilor portugheze dupa ultima raportare EBA era de 6.95 mld EUR). Prin urmare, acestea nu tare s-au inghesuit sa acceseze fondurile BCE, spre deosebire de bancile din Italia, Franta sau Spania, iar piata titlurilor de stat portugheze a ramas vulnerabila, afectata totodata si de un spread bid/ask in continua expansiune (la obligatiunile cu maturitate la 10 ani se apropie de 200 bps).

Problema care se pune in final este daca nu cumva, cu toata sustinerea BCE pe termen scurt, conditiile de pe piata obligatiunilor guvernamentale portugheze au apucat sa se deterioreze prea mult ca tara sa mai poata evita parcursul Greciei. Cel mai probabil vom afla acest lucru imediat ce guvernul elen va incheia acordul cu creditorii sai, iar atentia se va muta la urmatoarea veriga slaba.

Sursa: BT Securities

Comentariu de Dan Rusu, seful departamentului de analiza al societatii de brokeraj BT Securities

Lasati un comentariu