Duminica, 20 aprilie 2014

Warren Buffett: Actiunile vor performa mai bine decat aurul si obligatiunile…si sunt de departe mai sigure

Foto: wikipedia.org

Miliardarul Warren Buffett, unul dintre cei mai cunoscuti investitori din lume, este de parere ca investitiile in actiuni sau in orice activ “care produce” vor fi castigatoare in fata obligatiunilor sau a aurului, “de-a lungul oricarei perioade mai lungi de timp”, si, mai important, “acestea vor fi de departe mai sigure”, potrivit cnbc.com.

Intr-un articol realizat dupa scrisoarea adresata actionarilor Berkshire Hathaway, “Oracolul din Omaha” explica pe site-ul fortune.cnn.com, de ce actiunile bat investitiile alternative aproape de fiecare data.

In articol, Buffet mentioneaza ca obligatiunile ar trebuie sa vina “insotite de o eticheta de avertizare” pentru ca ratele dobanzilor nu sunt suficient de mari pentru a compensa inflatia si taxele.

„Investitiile care sunt denominate intr-o moneda anume, precum obligatiunile, depozitele bancare, sau fondurile monetare sunt considerate a fi sigure, insa de fapt acestea sunt printre cele mai periculoase active”, a explicat Buffet in articolul de pe fortune.cnn.com.

El a mai precizat ca Berkshire detine bonduri americane doar pentru a se asigura ca are acces rapid la lichiditati in caz de urgenta.

In ceea ce priveste activele neproducatoare, precum aurul, Oracolul spune ca investitorii mizeaza pe faptul ca alti investitori isi vor dori acel activ si mai mult in viitor, chiar daca acesta nu va produce nimic.

“In timp ce pretul in crestere ii incurajeaza chiar si pe sceptici sa intre, in final bubble-ul se va sparge”, a spus Buffet.

El mai spune ca, daca se aduna tot aurul din lume, ar fi reprezentat sub forma unui cub, acesta ar avea latura de 20 de metri si ar valora 9.600 miliarde de dolari.

“Cu aceasta suma de bani, am putea cumpara toate terenurile agricole din SUA plus 16 Exxon Mobils (cea mai profitabila companie din lume, cu castiguri de peste 40 de miliarde de dolari anual”, spune Oracolul din Omaha.

Buffet a reiterat faptul ca plasamentele lui preferate sun activele producatoare, indiferent ca acestea sunt companii, ferme sau real estate.

„Indiferent daca peste un secol moneda va fi bazata pe aur, scoici, dinti de rechin sau o bucata de hartie ca in zilele noastre, oamenii tot vor fi dispusi sa renunte la cateva minute din munca lor de zi cu zi pentru o Coca-Cola sau pentru niste arahide”, a explicat Buffet.

Un comentariu

  1. Forex spune:

    Mmda.. Intodeauna cand un mogul financiar isi da cu parerea despre piata sigur se intampla ceva groaznic.

Lasati un comentariu