Joi, 20 februarie 2014

Yenul este perturbat temporar de reticenta BoJ de a tipari din nou

Banca va discuta detaliile unei extensii a facilitatii de credit pentruimpulsionarea  economiei reale de (abia) 2 trilioane de yeni in aprilie

Intrunirea Bancii Centrale din Japonia s-a incheiat cu o decizie neanticpata de catre piete. BoJ s-a abtinut de la noi injectii de lichiditate echivalente cu tiparirea de yeni. Dar BoJ nu a ramas insensibila la sugestiile mediului politic. Extinderea unui program de stimulare a creditului pentru firmele mici si mijlocii va fi discutata la sedinta viitoare, si echivalentul a jumatate din oferta majorata cu 2 trilioane de yeni va fi in dolari americani.
Dupa anuntul surpriza al lunii trecute, prin care au fost promise inca 10 trilioane de yeni in sistem si setata o tinta de inflatie, pietele se asteptau la o continuare agresiva a masurilor vizand deprecierea yenului si combaterea deflatiei. Mai ales ca nivelul variatiei preturilor fluctueaza marginal in jurul lui 0, departe de tinta de 1%, proaspatul obiectiv. Lipsa unui scenariu negativ pentru yen – cum ar fi fost o injectie de lichiditate nou-nouta – inseamna o veste buna pentru moneda japoneza, dar una de impact temporar. Alunecarea de 0,6% a EURJPY a fost astfel reversata in orele urmatoare. Politica monetara va putea viza pe viitor noi masuri de lichiditate, iar fluxurile in pietele valutare se pot apropia de un moment de cotitura defavorabil yenului; interventia in pietele valutare ar putea sa fi ramas inca intre optiunile discutate, aplicabile intr-o conjunctura favorabila.

Sursa: tradingeconomics.com

Sursa: XTB

Spania capteaza atentia, ZEW energizeaza numai pietele de actiuni

Euro a continuat sa sufere presiuni nefavorabile, Spania intrand in atentia politicienilor europeni dupa ce deficitul public a atins 8,5% din PIB in 2011 si este prognozat sa depaseasca cu 1,5 puncte tinta agreata de UE anul acesta. Impunerea unor noi taieri de cheltuieli este foarte dificil de suportat de catre o economie suferind de pe urma somajului situat de mai multe luni la peste 20%. Chiar si dupa ce increderea in economia Germaniei a cunoscut un salt neasteptat la 22,3 – 5,4 valoarea in februarie – Euro nu si-a regasit apetitul pentru apreciere in fata dolarului american. In schimb pietele de actiuni au receptionat pozitiv mesajul DE.30 fiind in ascensiune pana la mai putin de 30 de puncte distanta de reperul important – si rotund de la 7000 de puncte.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu