Duminica, 22 decembrie 2013

Yenul japonez atinge un nou maxim istoric in fata dolarului

Foto: Svilen Milev

Cifrele zilei – 16 Martie

  • Datele emise ieri de catre Institutul Eurostat au aratat ca inflatia anualizata la nivelul consumatorilor din zona euro s-a mentinut la nivelul de 2.4%. Masura core a inflatiei a scazut insa de la 1.1% la 1%.
  • Autorizatiile de constructii emise in Statele Unite au scazut in luna Februarie pana la un ritm anualizat de 0.52 de milioane de autorizatii, cel mai mic nivel consemnat din 1984, de cand sunt calculate datele. In acelasi timp, casele a caror constructie a inceput in luna Februarie au atins o valoarea anualizata de 0.48 milioane de unitati, cea mai mica valoare consemnata din Februarie 2009 si una dintre cele mai mici valori istorice.
  • Inflatia la nivelul producatorilor din Statele Unite a inregistrat in luna Februarie un avans lunar de 1.6%, mult peste asteptarile initiale, care mizau pe o crestere lunara de 0.7%.

Cifrele zilei – 17 Martie

  • Banca Elvetiei a decis in aceasta dimineata mentinerea dobanzii de referinta in intervalul 0-0.75%, mentinandu-si tinta pentru limita inferioara a intervalului, in jurul valorii de 0.25%.
  • Productia industriala din Elvetia a avansat in ultimul trimestru al anului trecut cu 7.4%.
  • La ora 14.30, in Statele Unite va fi publicata inflatia lunara la nivelul consumatorilor. Datele pentru luna Februarie ar urma sa indice un avans al inflatiei de 0.5%, in timp ce in masura core avansul este asteptat sa fie de 0.1%.
  • La aceeasi ora, cererile initiale pentru ajutor de somaj aferente saptamanii trecute sunt estimate sa scada usor, pana spre valoarea de 388000 de noi cereri.
  • La ora 15.15 este asteptata publicarea variatiei lunare a productiei industriale, in timp ce la ora 16.00 va fi anuntata valoarea pentru luna in curs a indicelui manufacturier Philly Fed Manufacturing.

Yenul japonez a atins un nou maxim istoric in fata dolarului american, cotatia USDJPY scazand in ultimele ore ale zilei de ieri pana spre nivelul 76.40. Pe parcursul sesiunii asiatice aprecierea yenului a fost temperata, cotatiile revenind in zona valorii 79.00 dupa ce s-a speculat ca tarile din G7 sunt pregatite pentru o actiune comuna in vederea stabilizarii cotatiilor yenului. Ministrul Economiei din Japonia a declarat in aceasta dimineata ca aprecierea yenului nu este cauzata de necesitatea de finantare a companiilor locale, in special a asiguratorilor, fiind pur speculativa.

Ministrul de Finante Yoshihiko Noda a declarat ca urmareste cu atentie evolutiile din pietele valutare, insa nu a facut nici un fel de comentariu in privinta unei interventii directe. Pentru moment, Banca Japoniei s-a rezumat la a oferi lichiditati pe termen scurt sistemului financiar nipon, ultima interventie directa in piete datand din data de 15 Septembrie a anului trecut. Precedenta interventie directa avusese loc in 2004.

Ministrii de Finante ai G7 se vor intruni intr-o video conferinta la finalul acestei zile (la ora locala 7 in Japonia) pentru a discuta despre situatia pietelor financiare si a economiei japoneze. O interventie comuna a grupului este asadar speculata, ultima masura de acest fel fiind luata in 2000, cand tarile membre G7 au intervenit pentru a stabiliza deprecierea monedei unice europene.

Pentru marile companii exportatoare ale tarii, pragul de profitabilitate raportat la cursul de schimb al yenului se situeaza in jurul unui curs de 86.30 pentru USDJPY, conform unor date oficiale publicate de catre Guvernul nipon. In cazul in care cotatiile se intaresc cu un yen, companii precum Toyota sau Honda ar pierde 30 de miliarde de yeni, respectiv 17 miliarde de yeni ca urmare a aprecierii monedei. Insa in situatia actuala, in care fluxurile de productie sunt mult diminuate sau chiar oprite, pierderile imediate sunt mult reduse, acesta fiind probabil un argument pe care Guvernul l-a avut in vedere pentru a nu cere o interventie directa in piete pentru deprecierea yenului.

Situatia in Japonia ramane insa in continuare extrem de tensionata, problemele cu care se confrunta centrala nucleara de la Fukushima parand ca scapa de sub control. Mai multe informatii contradictorii au sosit pe parcursul ultimei zile, creand un sentiment de incertitudine care s-a reflectat puternic pe pietele de capital globale. Masurile de repatriere luate de tari precum Statele Unite, Franta, Germania sau Rusia au dus la cresterea temerilor privind un dezastru nuclear de proportii. In aceasta dimineata insa, bursa de la Tokyo a marcat un declin de 1.44%, pe masura ce situatia parea sa fie din nou sub control, insa in continuare orice fel de stire legata de situatia din zona va avea un impact puternic asupra sentimentului din piete. Bursele europene indicau cresteri la mijlocul sedintei de tranzactionare, cele mai mari avansuri fiind inregistrate in Franta si Germania, CAC 40 si DAX 30 afisand cresteri apropiate de 1%.

Comentariu de Andreas Nichilciuc, branch manager la societatea de brokeraj specializata in Forex Bulbrokers Romania

Lasati un comentariu