Joi, 18 septembrie 2014

Zi istorica pentru Europa: acceptarea unor pierderi de 50% din datoria Greciei, cerere de ajutor dinspre China

Summit-ul aduce propuneri clare: fondul EFSF va fi extins la 1 trilion de Euro, bancile pierd jumatate din banii dati Greciei
La capatul unor discutii care au durat mai bine de 8 ore, liderii europeni – Franta si Germania in primul rand – au cazut de acord cu sectorul privat, reprezentat de conducerea Institute for International Finance ca bancile sa isi asume pierderi de 50% din datoria publica a Greciei. Se pare ca rezolutia a fost adoptata dupa ce bancile au fost amenintate cu falimentul. Intre 0 si 50% este o diferenta evidenta, si institutiile financiare au ales cu incredere solutia cea mai avantajoasa.
Se vizeaza scaderea poverii imprumutului cu 100 de mld. de Euro, tintindu-se in 2020 un procent de datorie publica de 120% din PIB pentru Grecia. Pachetul al doilea de finantare va totaliza 130 de mld. de Euro.
Fondul de stabilitate va fi amplificat, prin oferirea de garantii pentru datoria unor state europene, dar si crearea unui recipient al contributiilor altor state – in special din Asia – pana la aproximativ un trilion de Euro. Detalii concrete urmeaza a fi cunoscute, eventual pana la summit-ul G20 de la inceputul lui noiembrie. Reactia pietelor a fost insa entuziasta. Euro a crescut peste nivelul de 1,4 in fata dolarului, iar aprecierile indicilor europeni au atins 3 – 4% in aceasta dimineata. Titlurile bancilor au reflectat o imensa usurare: avansul pentru Societe Generale, una din institutiile expuse la Italia si Grecia, au crescut cu peste 13% la pranz in Europa.
Dupa trecerea euforiei initiale, pietele ar putea reanaliza situatia la rece, si unele corectii nu ar fi excluse atunci.

Grafic EURUSD – H4

Grafic GLE.FR – H1

China distribuita in rolul salvatorului

Pentru ca ipoteza extinderii EFSF sa fie cu adevarat viabila, este nevoie de capital proaspat. Si cum Brazilia s-a pronuntat deja impotriva oferirii de ajutor direct, presedintele francez a ales o tara cu adevarata putere financiara pentru a salva situatia. Intalnirea sa cu presedintele chinez are drept scop ispitirea celor mai adanci rezerve valutare ale lumii inspre Europa. Dar dincolo de tranzactia economica, implicatiile politice sunt adanci: efectiv, China va juca, teoretic, rolul de salvator al situatiei, redefinind raporturile de forta globale.

Comentariu de Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul societatii de brokeraj X-Trade Brokers

Lasati un comentariu