- economictimes.ro - http://economictimes.ro -

Zona euro – minimizarea pierderilor devine prioritatea

Posted By admin On 17 mai 2012 @ 11:59 In Opinii,Piete globale | No Comments

[1]Devine tot mai dificil de tinut pasul cu fluxul de stiri in legatura cu Grecia. Dar dincolo de detalii, ideea este ca autoritatile europene, atat cele politice, cat si cele monetare, par sa fi schimbat ordinea prioritatilor. Prioritatea acum nu mai este salvarea Greciei cu orice pret, ci mai degraba minimizarea pierderilor.

Anuntul facut ieri [2] de Banca Centrala Europeana in legatura cu suspendarea liniilor de lichiditate pentru o serie de banci grecesti este doar cel mai recent exemplu in acest sens. Anuntul de ieri este cu atat mai relevant cu cat, pe parcursul ultimilor doi ani, BCE nu a admis in niciun moment posibilitatea ca Grecia sa paraseasca zona euro. Acest tabu, insa, a disparut la sfarsitul saptamanii trecute. In doar cateva zile, nu mai putin de patru oficiali ai institutiei au vorbit deschis despre un eventual exit al Greciei (Asmussen, Honohan, Weidmann, Coene). Presedintele Draghi s-a alaturat ieri acestei liste.

Devine tot mai putin probabil ca BCE sa asume din nou un rol preventiv, asa cum am vazut in toamna anului trecut in legatura cu Italia. Pana la urma, ce ar putea sa faca BCE – sau, mai corect, cum ar putea justifica institutia o noua runda de masuri cu titlu preventiv? Nu au trecut decat sase luni de cand BCE a injectat 1 trilion EUR in sistemul financiar al zonei euro, iar dobanzile suverane italiene sau spaniole nu sunt la noi maxime record. In toamna, BCE a fortat implicit instalarea unui guvern tehnocrat la Roma, dar acest guvern a beneficiat din start de un larg consens politic si, mai important, nu a rezultat in urma unor alegeri parlamentare. Dar in Grecia, pe 17 iunie populatia va fi cea care va legitima direct o noua configuratie politica reflectata in formarea unui nou guvern. Ceea ce inseamna ca pana la mijlocul lunii viitoare, cel putin, BCE pare sa aiba mainile legate la spate.

In acest timp, autoritatile politice europene arata obosite, resemnate si dispuse la a se regrupa doar dupa un eventual exit al Greciei din zona euro. Este aceeasi partitura pe care autoritatile americane au interpretat-o in septembrie 2008 cand au crezut ca isi pot permite un colaps al Lehman Brothers.

Dar Lehman Brothers a fost doar o banca de investitii. Grecia este un stat membru al unei uniuni monetare. Dincolo de detalii tehnice si respect pentru procese democratice, pasivitatea autoritatilor europene este, pur si simplu, uluitoare.

Comentariu de Mihai Nichisoiu, analist piete internationale in cadrul societatii de brokeraj Tradeville


Article printed from economictimes.ro: http://economictimes.ro

URL to article: http://economictimes.ro/zona-euro-minimizarea-pierderilor-devine-prioritatea/

URLs in this post:

[1] Image: http://economictimes.ro/wp-content/uploads/2010/08/Mihai-Nichisoiu1.jpg

[2] Anuntul facut ieri: http://www.bloomberg.com/news/2012-05-16/ecb-stops-lending-to-some-banks-as-draghi-talks-exit-correct-.html

Copyright © 2010 economictimes.ro. All rights reserved.